Turister foran den berømte statuen Manneken Pis. Foto: Andy Lauwers/REX
Del saken

Manneken Pis, den tissende gutten som er en av Brussel mest berømte innbyggere, må spare på vannet. Nå skal strålen hans resirkuleres.

Gjennom flere hundre år, uansett vær og vind og ofte ikledd ulike kostymer, har den lille bronsegutten latt det stå til. Men tidene forandrer seg, også for evig tissetrengt, og nå må Manneken styre vannlatingen bedre.

Problemet er ikke belgisk bluferdighet eller lettkrenkede turister som ikke tåler litt uskyldig nakenhet. Men byens myndigheter har oppdaget at 2.500 liter vann daglig går rett fra Manneken og i sluket. De 400 år gamle rørene er ikke tette, og i 2019 er det ikke lenger akseptabelt å sløse på den måten. Strålen er kanskje beskjeden, men den stopper aldri, og Manneken bruker omtrent like mye vann som fem belgiske husholdninger.

Ingen vet helt sikkert hvor lenge Manneken har sløst med sine edle dråper, og byingeniør Regis Callens sier de nå foretrekker å se fremover. Og fremtiden står i gjenbrukens tegn.

– Det blir et sluttet kretsløp. Ikke mer svinn, sier Callens og forklarer at det som kommer ut av Manneken nå skal samles opp i en tank før det igjen havner i blæren og kan renne ut igjen til allmenn forlystelse.

Nye elektroniske målere avslørte den noe spesielle lekkasjen, og nå skal den lille gutten med den store blæren løftes fram som et forbilde.

– Vi vil si følgende til folk i Brussel, Belgia og Europa: «Hvis Manneken Pis kan slutte å sløse med vannet, så kan du også gjøre det». Manneken er blitt en ansvarlig øko-forbruker, sier byens grønne ordførere Benoit hellings, som vil gå til politisk kamp mot svinn og avfall.