Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

En mann, som sa at han svømte over Detroit River fra Kanada til USA for å prøve å levere håndlagde bøker før jul, ble tirsdag denne uka sluppet fri etter nærmere to måneder i varetekt i USA.

Christopher Sagajllo (56) ble arrestert i desember i fjor etter å ha krysset grenseelven mellom de to landene i en våtdrakt.

Han hadde klatret opp på land ved en stålbedrifts eiendom på Zug Island, rett sør for Detroit, da politiet dukket opp og arresterte ham, melder AP News.

Nektet å forklare seg i retten

– Han er ikke et farlig individ, sa svømmerens forsvarer i retten, advokat Benton Martin.

Sagajllo nektet å forklare seg i retten, men han forklarte i et brev hvorfor han valgte en såvidt risikabel måte å komme seg inn i USA på, som å svømme over en elv i desember.

Ifølge AP News var han desperat etter å ha blitt avvist noen dager tidligere ved grensen i Niagara Falls, New York.

Amerikanske tjenestemenn sa at han ikke hadde rett til å komme inn i USA fordi han tidligere hadde blitt deportert til Storbritannia i 2010.

56-åringen er opprinnelig født i Storbritannia, men har de siste sju årene bodd i Kanada.

Skulle levere bøker til kunder

Sagajllo skrev i sin forklaring at han hadde laget bøker av silke, som kunder skulle bruke som julegaver.

– Fire av mottakerne var i USA, og jeg trodde de måtte leveres før jul. Da så jeg meg nødt til å svømme over. Jeg følte at hvis jeg ikke gjorde det, ville det skje noe forferdelig med meg i fremtiden, skrev han ifølge AP News.

Etter å ha sittet i varetekt siden desember i fjor i USA ble det tirsdag denne uka klart, at amerikanske myndigheter ikke så på svømmeren som noen trussel.

Assisterende statsadvokat Susan Fairchild slo fast at regjeringen ikke hadde noen innvendinger mot å returnere Sagajllo til Kanada.