Modellklarert. Foto: NTB / NTB scanpix
Del saken

En ny studie, som blant andre forskere fra Uppsala universitet står bak viser at det skjer mange endringer i kroppen bare ved å holde seg våken én eneste natt, skriver Forskning.no. Søvnen har stor betydning for hvordan kroppen fungerer.

15 friske, unge menn fullførte studien. Forskerne sammenliknet dem etter en natt med normal nattesøvn, det vil si over åtte timer og etter en natt hvor de har vært våken hele tiden. Studien foregikk i et søvnlaboratorium.

Morgenen etter den gode nattesøvnen eller våkenatten tok forskerne vevsprøver av underhudsfett og skjelettmuskulatur. De tok også blodprøver for å måle en rekke faktorer som er innblandet i kroppens stoffskifte, forteller Forskning.no.

Kun én enkelt natt uten søvn ga tydelige negative resultater. Forskerne oppdaget blant annet at musklene starter en nedbygging og fettvevet bygges opp. Det blir også mer av stresshormonet kortisol. Det har lenge vært klart at folk som har et stort søvnunderskudd og som jobber skiftarbeid har større risiko å bli overvektige og få diabetes 2, skriver Forskning.no.

Ifølge Forskning.no kan søvnløshet også gi høyere risiko for slag og hjertesykdom. Årsaken til at disse sammenhengene har ikke vært klar.

– Denne studien bidrar til å forstå mekanismene for hvordan dette henger sammen i forhold til endringer i døgnrytmen, som for eksempel skiftarbeid, sier Morten Engstrøm, som forsker på søvn ved institutt for nevromedisin ved NTNU.

– Hvis du tenker på hvor dårlig du kan føle seg etter en natt helt uten søvn, er det ikke så rart at det ligger noe bak denne følelsen. Men jeg er overrasket over at disse forskerne har klart å vise så tydelig hva som konkret skjer, sier han.

Engstrøm mener at studien legger brikker til et puslespill, men at resultatene ikke forklarer alle sammenhenger.

– Dette er et samvirke av mange ting. Vi vet fra studier av folk som lever uten lys og ikke bruker vekkerklokke at de ikke sover så mye mer enn oss som bor i moderne samfunn. Likevel er de slankere og har mindre diabetes. Her er det altså ingen enkle forklaringer. Det er flere forklaringer som stress, kost og fysisk aktivitet, som spiller inn.

Det er dog usikkert om resultatene kan overføres til andre deler av befolkningen. Det er også usikkert om kronisk søvntap har samme effekt som akutt tap av søvn ut fra denne studien, mener Engstrøm.