De i aldersgruppen 20-29 ble hyppigst anmeldt for sexkjøp i 2018. Halvparten av disse kjøpte sex av mindreårige. Pixabay
Del saken

Politidirektoratet har hentet ut tall på antall anmeldelser for kjøp av seksuelle tjenester i 2018. Den viser at aldersgruppen 20-29 år hadde flest anmeldelser.

Tabell over anmeldte for sexkjøp 2018

Dette er kun tall over de som faktisk er anmeldt, og antallet unge sexkjøpere er naturlig nok langt høyere. Samtlige anmeldte var gutter, de aller fleste kjøpte sex av jenter/kvinner. VG har snakket med noen eksperter som mener dette er en trend.

Helsetilbudet Personer som kjøper sex (PKS) er et helsetilbud fra stiftelsen Sex og samfunn. Anne Marte Feen er psykiatrisk sykepleier og prosjektleder for PKS. Hun sier at en stor del av pasientene er unge under 25 år, med ulik kultur, etnisitet og utdannelse. Unge sexkjøpere skiller seg fra eldre:

– Når du er ungdom har du mer impulser og blir kanskje styrt mer av seksuelle impulser. Du tenker ikke alltid på konsekvenser, sammenlignet med de som er litt eldre, sier Feen.

Press på å debutere seksuelt

Feen mener særlig unge gutter opplever et press rundt det å debutere seksuelt. Sexkjøp skjer ofte i utlandet, ofte er alkohol eller annen rus involvert. Mange angrer etterpå.

Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista», har i forbindelse med et bokprosjekt spurt ungdom om den første gangen de hadde sex. Flere forteller at de debuterte med en prostituert:

– Mange føler et stort press på å debutere. Det å være jomfru oppleves spesielt vanskelig for guttene. Både gutter og jenter føler på presset helt ned i 13–14 års alder. Det er mange som er 17–18 år som ikke har hatt sex ennå og de spør meg om hvor de kan kjøpe sex. Da svarer jeg at det ikke er lov.

Samfunnet er i stor grad seksualisert, og porno er lett tilgjengelig. Engvik mener foreldre må snakke med barna om dette, selv om det kan være et vanskelig tema.

– Si til barna at de må kjenne etter og ikke gjøre ting de ikke ønsker eller er klar for. Og den dagen de har lyst og er klare er det viktig at de bruker beskyttelse og prevensjon. De må vite at de ikke trenger å gjøre ting for å «please» andre.

Skaper debatt

Sexkjøpsloven ble innført i 2009 og har hele tiden vært svært omdiskutert. Mange mener at loven må fjernes, siden «sexkjøpsloven på mange måter skader de menneskene som loven var ment å beskytte».

I 2016 reagerte Kari Jaquesson kraftig da tre unge politikere foreslo å fjerne «håndhev sexkjøpsloven» under 8. mars-komiteens parolemøte i Oslo.

– Jaquesson tok ordet og sa blant annet at vi burde suge ti pikker om dagen for å skjønne hvordan det er å jobbe på bordell, sa nestleder i Oslo Unge Venstre, Anna Dåsnes (17), til Dagbladet.

Kari Jaquesson beklaget senere sine uttalelser.