Del saken

Den malawiske unge mannens handlekraft og evne til å omsette kunnskap i handling har imponert folk over hele verden. 

Nettstedet Urban Intellectuals gjenforteller historien om en ung, malawisk mann ved navn William Kamkwamba, som selv lærte seg å konstruere en vindmølle av skrot, slik at han kunne skaffe strøm til sin landsby, da han var bare tenåringen. Dette greide han ved å ta i bruk kunnskap han fikk fra noen bøker han lånte på et bibliotek.

Nettstedet forteller også at en anonym kilde mener at den unge guttens prestasjoner underslås av media. 

Kamkwamba ble født i 1987 i Dowa, Malawi, og vokste opp på familiens gård i Wimbe, to og en halv time fra hovedstaden Lilongwe, sammen med seks søstre. 

Måtte droppe ut fra skolen

Han fikk fullført barneskolen, og ble etterpå akseptert ved Kachokolo ungdomsskole. På grunn av hungersnød i landet kunne familien imidlertid ikke betale skolepengene. Dermed ble Kamkwamba nødt til å droppe ut. 

I stedet for å gi opp kampen for et bedre liv, begynte den unge gutten å låne bøker fra et lite, lokalt bibliotek ved sin tidligere barneskole. Han lånte blant annet en amerikansk tekstbok kalt Using Energy, beregnet på åttendeklassinger. Han bestemte seg for å bygge en vindmølle, etter å ha tilegnet seg kunnskap, slik at familien hans kunne erstatte dyr og ineffektiv parafinbelysning med strøm.

Vindmøllen

Han bygget først en prototype med en radiomotor, og deretter en fem meter høy modell laget av blant annet en ødelagt sykkel, en vifte fra en traktor, et gummibånd og bambusstenger. Etter å ha koblet denne til et bilbatteri, kunne han generere nok strøm til fire lyspærer og lading av naboenes telefoner. Systemet ble også utstyrt med lysbrytere og en sikring laget av spikre, ståltråd og magneter. Vindmøllen ble senere bygget ut, slik at den stod 12 meter over bakken, og lettere kune fange opp vinden over trærne. Nok en vindmølle ble bygget for vanning av dyrket mark. 

Videre har Kamkwambas prosjekt utviklet seg, og man har kunnet legge til rette for rent vann, forebygging av malaria, solenergi og belysning i seks hjem i landsbyen, i tillegg til utarbeidelse av en dybtvannsbrønn med en pumpe med kraft fra solenergi og et vanningssystem. Fotballlaget Wimbe United har også for først gang fått utdelt uniformer og sko, og har vunnet en rekke kamper, noe som har bragt samhold og stolthet til lokalsamfunnet.

Ble oppdaget og fikk utdannelsen sponset

Historien om Kamkwambas konstruksjoner nådde omsider Emeka Okafor, programdirektør i TEDGlobal, som er en prestisjetung samling av tenkere og innovatører. Okafor lette etter og fant til slutt Kakwamba, og inviterte ham til å holde et foredrag, som igjen ledet til at ulike mentorer, donorer og selskaper sponset utdannelsen hans, i tillegg til nye prosjekter i Malawi. 

Han gikk til slutt ut fra Dartmouth College i USA i 2014, og jobber nå i selskapet WiderNet, der han utvikler teknologipensum som kan gjøre det mulig for flere å benytte seg av tilgjengelig kunnskap, og gjøre noe med egen situasjon. Pensumet skal distribueres i Malawi og over hele Afrika.

I 2010 ble det gitt ut en bok om ham, med tittelen The Boy Who Harnessed the Wind: Creating Currents of Electricity and Hope.