Madonna blir tildelt nok en pris i New York, 4. mai 2019. (Photo by Evan Agostini/Invision/AP)
Del saken

Madonna. Allerede det enkle ordet skaper nok assosiasjoner, raseri, hat og hyllest hos mange. Men hun har en bestemt plass i historien om moderne pop.

Hennes første album under eget navn kom i 1983. Albumet «Madonna» gjorde brukbar suksess, og inneholdt bl.a. Holiday, som hun senere fremførte på Live Aid. Men det massive gjennombruddet kom i 1984 med monsterhiten Like a Virgin.

Madonna ble født i 1958, og var altså allerede relativt voksen (og neppe jomfru) når hun eksploderte inn på verdensscenen. Allerede året etter, på sin 27-årsdag, giftet hun seg med sin første ektemann, skuespilleren Sean Penn. Samme år debuterte hun som skuespiller i «Jakten på Susan». Høydepunktet som skuespiller oppnådde hun med hovedrollen i musikalen «Evita» i 1996.

Hennes musikalske karriere – og personlige fremtreden – var preget av stadige stilskifter. På utrolig vis har hun klart å holde seg relativt aktuell i snart 35 år. Og det er ikke lett å forklare hvorfor.

Madonna har ingen utpreget sterk vokal. Men hun har en unik rytme i stemmen, hun er i tillegg en dyktig låtskriver og låtene hennes er ofte tilpasset nettopp dette. Et godt eksempel er låta Papa Don`t Preach, hvor bokstavrimet i refrenget/tittelen understreker rytmikken i vokalen.

Det er lett å mislike Madonna, slik hun har blitt. Hun har blitt den onde dronningen, et typisk eksempel på de progressive i USA, som skal sprenge det hvite huset i luften. Hun har spilt skamløst på sex hele karrieren, men hylles som et feministikon.

Uansett: Hun har gitt oss mye god popmusikk, og det er ikke så veldig mange som overgår henne på akkurat dette feltet av musikken. Dessuten er det på sin plass å minne om at Madonna faktisk er 60 år gammel og har mer enn 35 år i rampelyset. Og i morgen opptrer hun på finalen i Eurovision Song Contest.

Mitt valg er når Madonna var på sitt vakreste. Selvsagt ikke uten politisk korrekthet, med mørkhudet Jesus-figur etc. Gospelkoret gjorde utslaget: Jeg avskyr egentlig gospel, men tolererer det her når Madonna fremfører Like A Prayer: (Klikk på linken, ikke bildet under)