Odin var en hedensk gud fra Asia, ifølge Snorre. Sagaen "Flatøybok" mener noe annet. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Del saken

Vikingtiden og høymiddelalderen var Norges storhetstid – fram til det hele sluttet med dramatisk nedgang og Svartedauden midt på 1300-tallet.

Mot slutten av 1380-tallet var Flatøybok ferdig skrevet på Island. Boka har siden 2014 kommet ut i norsk oversettelse i flere bind, skriver forskning.no. Boka beskriver perioden  fra  Harald Hårfagre på begynnelsen av 900-tallet og nesten fram til Svartedauden rundt år 1350. Boka er tre ganger så omfattende som Snorres Heimskringla.

Den komplette og vel bevarte originalen oppbevares i Reykjavik.

Originalutgaven av Flatøybok. Foto: Árni Magnússon institutt i Reykjavík/Wikimedia

 Omstridt

Både Snorre og Flatøybok har vært omstridte kilder til norgeshistorien. Men historieprofessor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger mener sagaene er troverdige kilder.

– Flatøybok er Norges første komplette historie om denne tiden, sier Titlestad, som har vært sentral i utgivelsen av den norske utgaven. Han holdt foredrag om Flatøybok under lanseringen av første bind.

– Det er ikke sikkert at dette er den helt korrekte utgaven av Norges historie, sier han videre, men påpeker at de som skrev boken hadde tilgang til mye bakgrunnskunnskap om Norges historie.

Særlig når det gjelder avstamning skiller Flatøybok seg fra Snorre. Snorre skriver at nordmenn og gudene har opphav fra Asia. Men Flatøybok hevder at nordmennenes urfar het Nor og kom fra det iskalde nord.

Flatøybok er så langt solgt i hele 20 000 eksemplarer, siden første bind kom i 2014. Bøkene oversettes nå til engelsk.