Foto: Pixabay
Del saken

7. juli publiserte vi et innlegg om hvordan single kvinner er lykkelige. 

Kategoriene handlet om friheten til å legge ting der du foretrekker at de skal ligge uten at noen roter i ditt tempel. Søvnen var visstnok også bedre ettersom du slapp partnerens bevegelser og snorking. Lykkelig eller ulykkelig: En snorkende partner er uansett veldig irriterende, men det slipper single kvinner. Man trenger ikke være singel for å sove godt. Dere kan enten ha separate soverom eller kjøpe inn gode ørepropper.

Men innlegget hadde stort fokus på at en kvinne kunne være mye mer sosial, og pleie nære relasjoner. Single kvinner mestret kunsten av å være i sosiale aktiviteter i motsetning til single menn som ble mindre sosiale som single.

Som singel kvinne kunne man også bare nyte et kompromissløst forhold til seg selv, der man brukte tiden på å dyrke egne interesser og hobbyer. Høres jo deilig ut, ikke sant? Det er faktisk mulig å ha et sosialt liv selv når man er i et forhold. Det forutsetter at partneren din er selvstendig og har tillit til deg og dine behov for å være sammen med andre enn han. Det er sunt å ikke alltid være to i et forhold.

Kok i kommentarfeltet

Dette innlegget har fått kommentarfeltet til å koke, og her har ikke våre gjester spart på kruttet når det gjelder kritikk av artikkelforfatterens intensjoner.

Noen av kommentarene hevder at artikkelforfatteren kun vil bekrefte sin situasjon. Andre hevder at artikkelen er feministpropoganda: At dette handler om kvinner som ikke vil ha barn, som mest sannsynlig kommer til å sitte alene i sine eldre dager.

– Dette er ren propaganda for å rive ned idealet for alle gode samfunn – kjernefamilien, skriver en annen.

Det er ikke slik jeg tolker artikkelforfatteren. Snarere tvert i mot så normaliserer hun fenomenet som utgjør den moderne kvinnen i dag.

Med fare for å selv bli stemplet som en som vil rive ned idealet for den gode kjernefamilien, så vil jeg si meg enig i flere av punktene i artikkelen. Det er ikke slik at det å være kvinne er synonymt med å ville være mor til enhver tid og tilbringe all tid med mann og barn. Det er faktisk slik for mange av oss at vi blir kvalt av tanken på å være hindret fra å være alene og litt «egoistisk».

Morsrollen

Som mor til tre, er jeg sjeleglad for at jeg i dag ikke lever i den såkalte kjernefamilien. Enda mer glad er jeg for å ikke leve med en mann 24 timer av døgnet. Å være gift og ha huset fult av mennesker til en hver tid, er for meg der min bevegelsesfrihet slutter. Ideelt sett kunne jeg tenke meg  en «safe space» jeg kunne «rømme» til, og det stedet skulle være ok for min partner å rømme til også. I dag er det helt utenkelig for mennesker i et seriøst forhold å ha en hybel eller leilighet ved siden av familiehuset, men det er altså der min lykke hadde vært dyrkbar.

Som skilt kvinne som for øvrig er i et nytt forhold, er jeg uendelig glad for den geniale ordningen delt foreldreomsorg. En uke er jeg en litt stresset mor med fokus på barna, deres beste og alle de obligatoriske mammatingene. Dette er en oppgave jeg trives med, og som jeg tar på største alvor. I den uken har barna mine en engasjert mor som nyter deres nærvær. Jeg hadde vært langt mer stresset dersom jeg skulle hatt barna hjemme hver eneste dag. Det er med andre ord en vinn-vinn situasjon for oss alle at vi slipper hverandre annen hver uke.

Jeg i likhet med single kvinner elsker friheten min. Muligheten for å dyrke hobbyer og ivareta vennskap er svært viktig for meg. Roen, og freden er med på å gjøre meg til en bedre mor.

Introvert

Det å gå rundt uten å måtte ha omsorg for andre er også livsviktig for meg. Som introvert får jeg energi av alenetid. Noe som innebærer at kjernefamilien ikke er ideelt for meg. Det høres svært egoistisk ut for såkalte bjørnemammaer som elsker å klamre seg til sine barn og menn, men jeg er lykkeligst når både kjærester og barn lar meg være i fred. Eksperter er faktisk enig i at mødre bør ha ferier fra sin familie

Så hvorfor reagerer samfunnet på at kvinner er lykkelige som single når vi er mange i forhold som setter pris på de samme godene som dem? Er en kvinne en mindre god kjæreste eller mor kun fordi hun setter pris på tilværelsen som alene og mer reservert?

Jeg kan med hånda på hjertet erklære meg som lykkelig skilt der min lykke ikke defineres ut ifra hvor god mor jeg er eller god kjæreste, men heller hva jeg selv klarer å gi de rundt meg kun ved å være meg selv.

Flere kvinner burde henge fra seg forkleet og nyte friheten til å være kun en kvinne.