Luciano Pavarotti med sin første kone gjennom 35 år, Adua. Foto: Keith Waldegrave/ANL/REX
Del saken

Luciano Pavarotti er en av de mest berømte italienska sangere i moderne tid. Han hadde et bredt reportoar, men var kanskje mest kjent som bel canto-sanger.

Som en av De tre tenorer oppnådde han internasjonal berømmelse og anerkjennelse. Han ble så populær at mange etterhvert anså ham som vulgær, en falsk kunstner. Men dette er snobberi: Popularitet er ikke omvendt proporsjonalt med kvalitet.

Fattig bakgrunn

Luciano Pavarotti ble født 12. oktober 1935 i Modena. Faren var baker, men også lokalt kjent som tenor i Modenas kor. Unge Luciano fant barndommens helter i farens platesamling, populære tenorer som f.eks. Beniamino Gigli og Enrico Caruso. I niårsalderen startet han sin sangkarriere i et lite kirkekor.

Sang var en hobby for Luciano, det var lærer han skulle bli. Men så skjedde noe som endret livet hans. Den respekterte sanglærer og tenor Arrigo Pola i Modena så et talent hos den unge Luciano, og siden han visste at familien hadde dårlig råd sa han seg villig til å undervise ham gratis. Luciano var nå rundt 18 år gammel, og Pola oppdaget umiddelbart at hans nye elev hadde absolutt gehør.

To år senere bestemte Luciano seg: Han la lærerplanene på hylla og satset for fullt på sangen. Han var altså 20 år gammel før han virkelig tok sangen på alvor, som en mulig karriere. Fem år senere vant han en internasjonal sangkonkurranse i  Reggio Emilia. En del av førstepremien som han vant var en debut som Rodolfo i La Bohème i Modenas operahus. Forestillingen ble overført italiensk fjernsyn. Resten er, som man gjerne sier, historie.

La bohème

La Bohème er en opera av Giacomo Puccini, komponert i 1896. Historien bygger på en roman av Henri Murger, La Vie de Bohème. Allerede i første akt møter man på et av de største numrene i operaens historie, «Che gelida manina». Mitt første møte med Luciano Pavarotti var nettopp denne sangen, så ubeskrivelig vakker at det nesten – men bare nesten – blir klissete.

Som ung mann likte jeg dessuten teksten godt.

Chi so? Sono um poeta.
Chi cosa faccio? Scrivo.
E come vivo? Vivo

(Hvem er han? Han er en poet.
Hva gjør han? Skriver.
Hvordan lever han? Han lever!)

Luciano Pavarottis siste opptreden var under åpningen av vinter-OL i Torino 2006. Etter lang tids kamp mot kreft døde han 6. september 2007. Her kan du se en ung Luciano Pavarotti framføre Che gelida manina av Giacomo Puccini: