Yewande Biala lyktes ikke i årets Love Island. Rasisme, mener noen. Foto: ITV/REX
Del saken

Love Island er en britisk realityserie på ITV hvor konseptet er at et antall gutter og jenter bor på et sted, og så må de danne par som så flytter inn på samme soverom.

Samira Mighty var i fjor den første kvinnelige deltager i mørk hud. Hun sier til Daily Mail at hun bare var en «symbolsk» deltager. I år er det også en mørkhudet kvinnelig deltager, Yewande Biala. Men tross flott utseende og høy intelligens har heller ikke Yewanda hatt hellet med seg. Selv ikke et kyss ble det på jenta fra Dublin.

Det handler om et nokså smakløst konsept, men programmet er uansett svært populært med millioner av seere. Nå anklages programmets deltagere for «strukturell rasisme» siden showet for andre år på rad har en mørkudet kvinnelig deltager som ikke har blitt valgt ut.

Ikke nok med dét: Flere av deltagerne skal ha uttalt at de «foretrekker blondiner med store pupper». The Telegraph skriver at «den avskyelige rasepolitikken er for alvorlig til å bli ignorert.»

Det femte hjul på vogna. Skyldes det hudfarge? Skjermbilde fra video

Til tross for at deltagerne i år var fordelt på fem hvite og fem fargede kandidater, blir Love Island fortsatt kritisert for «manglende mangfold». The Telegraph skriver:

– Det er sjokkerende, men ikke overraskende, å se hvordan seksuelle preferanser fortsatt er et område hvor det er sosialt akseptabelt å si at man foretrekker hvite mennesker (…) Å si at du foretrekker blondiner blir sett på som lett konversasjon, ikke som problematiske rasefordommer.

Artikkelen avsluttes slik:

– Dette er et resultat av kulturell påvirkning og den ekle ideen om at hvite mennesker er vakrere, flinkere og mer sosialt opphøyde enn fargede mennesker. Love Island burde arbeide mot disse farlige fordommene, og ikke bygge opp under de på bekostning av brune og svarte deltagere.