Lolita, Stanley Kubrick. Foto: Snap/REX
Del saken

Sue Lyon, skuespillerinnen som ble foreviget i Stanley Kubrick film «Lolita» fra 1962 døde 26. desember i Los Angeles 73 år gammel.

«Lolita» er Kubricks filmatisering av Vladimir Nabokovs den gang så omstridte roman med samme navn. Handlingen er om en mann i 40 årene som blir hodestups forelsket i en 14 år gammel jente med navn Lolita.

Filmen er den komdie-drama, og er egentlig bare bygget på deler av russiske forfatteren Nabokovs roman. Den mest kjente skuespilleren i Lolita er Peter Sellers (1925-1980), han er berømt for sin rolle som Chief Inspector Clouseau og ikke minst filmen Dr. Strangelove. Hans rolle i Lolita er å spille seg selv, om det er beskrivende nok.

Suellyn Lyon ble født i delstaten Iowa i 1946, hun var bare 14 år gammel og jobbet som modell da hun fikk rollen i filmen. Lyon ble valgt ut av ikke mindre enn 800 kandidater. Filmen ble en suksess og hun mottok «Golden Globe Award» for mest lovende kvinnelige debutant. Sue Lyon spilte i mange filmer etter Lolita, men på 1980 tallet forsvant hun fra offentligheten.

Hun var gift fem ganger, men fikk bare en datter. En av ektemennene satt inne for ran og drap da de bli gift. Men Sue Lyon tok ut skilsmisse året etter, hun opplevde at det ekteskapet ble et hinder for hennes filmkarriere.

«Lolita» av den russiske forfatteren Vladimir Nabokov var svært kontroversiell da den ble utgitt i Paris i 1955 og New York i 1958. Men i dag er den betegnet som en klassiker, og er kåret av Bokklubbens Verdensbibliotek som en av de hundre mesterverkene gjennom tidene.

Lolita er i dag et begrep på en seksuell utfordrende ung jente. Navnet kommer fra det spanske navnet Dolores eller Lola.