Dette er kårets til beste storbyen å bo i. Foto: Pixabay/ flooy
Del saken

Det globale HR-selskapet Mercer publiserte nylig sin årlige «Quality of Living»–kåring. Kåringen er basert på 39 faktorer, blant annet politiske, sosiale og helsemessige forhold.

Oslo er en av de 230 byene som fikk plass på listen, men stakk ikke av med seieren, og kom heller ikke blant de aller beste byene i verden eller Europa å bo i. Og det ser ikke ut til å skyldes det høye prisnivået. For høykostland som Sveits og Østerrike skårer langt bedre enn Norge på oversikten.

Faktisk havnet den østerrikske hovedstaden Wien øverst, fulgt av sveitsiske Zurich og tyske München. Deretter følger Auckland, New Zealand, Vancouver, Canada, Düsseldorf, Tyskland, Frankfurt, Tyskland, Geneve, Sveits, København, Danmark, og Sydney, Australia.

Når Wien fortsatt er den høyeste rangerte byen i Europa og globalt er det ifølge Mercer fordi Wien gir innbyggere og utlendinger høy sikkerhet, velstrukturert offentlig transport og en rekke kulturelle og rekreasjonsfasiliteter. München hoppet til tredje posisjon fordi byen over tid har gjort en innsats for å tiltrekke seg talenter og bedrifter ved å kontinuerlig investere i høyteknologisk infrastruktur og fremme sine kulturelle fasiliteter.

Oslo havner helt nede på 25.plass på kåringen som blir referert av MSN. Tross alt bedre enn i 2017 og 2016, da Oslo lå på 31. plass. Vi kan kanskje trøste oss med at Storbritannias største by og hovedstad, London, havner langt bak vår egen hovedstad, som nr. 41. Spesielt helsebringende er ikke den britiske hovedstaden å bo i. Den havner på 67. plass i sanitær standard.

For i år har Mercer en egen ranking som analyserer de sanitære forholdene i byene ved å analysere byenes avfallshåndtering og avløpsinfrastruktur, nivåer av smittsomme sykdommer, luftforurensning, vanntilgjengelighet og kvalitet – alle viktige aspekter ved byens attraktivitet for både talenter og bedrifter. Honolulu topper denne rangeringen, etterfulgt av Helsinki og Ottawa, mens Dhaka (230) og Port au Prince (231) fyller bunnplassene.