Linnea fungerer som surrogatmor for sin egen bror. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Da broren Anton og hans kone Sandra ikke kunne få barn på naturlig vis, bestemte søsteren Linnea Häggmark (32) seg for å hjelpe sin bror og hans kjæreste.

Anton Rydenstam og Sandra Rydemstam Mörk har vært sammen i 11 år og har lenge ønsket seg barn, men da Sandra ble diagnostisert med brystkreft fikk hun vite at hun sannsynligvis ikke ville overleve en graviditet, skriver Expressen. Også TV2 har skrevet om saken.

Paret vurderte først adopsjon, men ble ikke godkjente som adoptivforeldre siden Sandra hadde kreft. Uten at paret visste det undersøkte Linnea en annen mulighet i flere år. Etter at Linnea fikk sitt fjerde barn, bestemte hun seg for å hjelpe Anton og Sandra:

– Jeg kan ikke kurere Sandras kreft, men jeg kunne kurere deres ufrivillige barnløshet, tenkte Linnea.

Paret ble sjokkert over tilbudet, og brukte en del tid på å tenke over hva en slik løsning ville innebære. De bestemte seg til slutt for å takke ja. Siden assistert surrogati er ulovlig i Sverige måtte de reise til Georgia for å sette i gang graviditeten. Nå er Linnea 8 måneder på vei.

Reaksjoner
– Mange sier de får frysninger når jeg begynner å fortelle, og de synes det jeg gjør er veldig fint, sier Linnea. Men hun har også fått noen få negative tilbakemeldinger. Linnea er ifølge Expressen kritisk til de som er negativt innstilt til surrogati. Hun blir faktisk krenket, siden hun tross alt gjør dette av egen fri vilje.

– Det bunner i at de ikke riktig forstår hvordan det er å være ufrivillig barnløs. Andre lurer på hvordan jeg bare kan gi bort ett barn. For mange er det vanskelig å gjøre noe slikt. Å være surrogatmor er ikke et opplagt valg, sier hun.

Om en liten måned kommer den lille gutten til verden. Linnea gleder seg:

– Jeg skal bli tante, og mine barn og babyen skal bli søskenbarn. Jeg håper og tror at vår familie knytter spesielle bånd med min bror og Sandra, sier hun til TV 2.

Linnea Häggmark jobber forøvrig ifølge sin Facebook-side som jordmor