Hare Krishna er en verdensomspennende asketisk bevegelse. Her i aksjon i Ukraina nylig. Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images/REX
Del saken

Den asketiske Hare Krishna-bevegelsen har aldri tidligere tillatt kvinnelige guruer. Nå ønskes endring.

Men konservative innad i bevegelsen stritter imot, skriver The Guardian. Avisen har besøkt The Krishna House i Gainesville, Florida, som er Krishna-bevegelsens største samfunn utenfor India. Her kan tilhengere bo gratis, studere skriftene, synge og spise vegetarisk i Lord Krishnas tjeneste.

De møter Carl Woodham, en guru som ønsker å åpne for kvinnelige guruer. I et internasjonalt møte i India fremmet han forslag om dette. Men konservative ledere truet med å splitte opp bevegelsen hvis hans forslag fikk medhold.

– Mange av våre søstre vokste opp med følelsen av at de måtte holde seg i bakgrunnen, og ikke kunne snakke offentlig, sier Carl.

– Min ærlige oppfatning er at dette er latent kvinnehat, og en refleksjon på en form for fiendtlighet overfor kvinner generelt.

Han mener utviklingen går i feil retning ettersom den indiske delen av bevegelsen er i ferd med å ta over innflytelse på bekostning av den amerikanske.