Hvitvin er også sunt, det har forskere visst lenge. Pixabay/PhotoMix-Company
Del saken

Allerede i 2006 skrev forskning.no  at hvitvin kan ha like stor evne til å styrke hjertet som rødvin.

I hvert fall hvis våre egne blodpumper fungerer på noenlunde samme måte som rottehjerter.

Forskere fra University of Milan har nemlig undersøkt om ingrediensene i de to vintypene forandret utfallet for rotter som fikk hjerteinfarkt. Det gjorde de.

Rotter som enten hadde spist ingrediensene i hvitvin eller i rødvin klarte seg mye bedre enn artsfrender som hadde fått sukkervann, men det var ingen forskjell mellom de to vintypene.

Skall, skall ikke
Det var rundt 1992 at det såkalte franske paradoks først ble omtalt. Denne vitenskapelige selvmotsigelsen går rett og slett ut på at franske folk har sunnere hjerter enn andre europeere, til tross for at de hiver innpå like mye fett som oss andre stakkarer.
Kanskje det daglige inntaket av vi hadde betydning? Antioksidanter som resveratrol og anthocyaniner fikk etter hvert æren for effekten.

Men disse stoffene sitter i skallet på druene, skrev Science. Og siden nettopp skallene blir fjernet før hvitvinproduksjonen begynner, måtte denne typen drikke altså stenges ute fra helserådene.

Helt til i 2002. Da hevdet noen amerikanske forskere at hvitvinen beskyttet rottehjerter like godt som rødvinen gjør, og nå ser det altså ut til at enda en undersøkelse bekreftet påstandene.

Rottehjerter
Et forskerteam fra University of Milan foret en gjeng rotter med enten drueskall, druefruktkjøtt etter sukkervann, i tillegg til den vanlige kosten. Etter 30 dager ble dyra avlivet, men hjertene ble holdt i live i et apparat i laboratoriet, hvor de fortsatte å pumpe i vei.

Så testet de i hvor stor grad hjertene tålte et simulert hjerteinfarkt.
Da viste det seg at rundt 35 prosent av vevet døde i hjertene til rotter på sukker, mens ødeleggelsene bare var på 20 prosent blant dyra som fikk enten skall eller druer. Hjertene til druespiserne hadde også dobbelt så stor pumpekapasitet som sukkereterne.

Konklusjonen er altså at druefruktkjøttet også må inneholde fordelaktige stoffer, og at hele drua generelt er bra for hjertet. Det betyr igjen at det i teorien ikke skal være noe i veien for at også hvitvin kan ha helsefremmende effekter.

Så da gjenstår det vel bare å si skål. Og å informere om at undersøkelsen delvis var sponset av vinindustrien.