Likekjønnede ekteskap er lovlig i Nord-Irland fra 13. januar 2020. Skjermdump Youtube
Del saken

Fra mandag 13. januar kunne likekjønnede par lovlig registrere seg for ekteskap. De første parene forventes inngå ekteskap i februar.

Men par som allerede har inngått sivilt partnerskap vil foreløpig ikke kunne konvertere til ektepar.  Myndighetene skal dog vurdere dette senere i år, og også kirkens rolle i likekjønnede ekteskap skal vurderes, skriver BBC News NI.

Nord-Irland er en del av Storbritannia, men hadde egen lovgivende forsamling med nokså vide fullmakter. I 2017 kollapset den nordirske forsamlingen (bedre kjent som Stormont) som et resultat av konflikt mellom unionistene og nasjonalistene, som deler makten i Stormont.

Som følge av dette oppsto et maktvakum som aktivister utnyttet til å påvirke det britiske parlamentet. I juli 2019 krevde det britiske parlamentet at Nord-Irland tilpasset seg britisk lovgivning når det gjaldt abort og homoekteskap. Dette ble vedtatt som lov i oktober 2019.

Historisk dag

Labour MP Conor McGinn var en av forkjemperne for lovendringen. Han sier til BBC at «alle som verdsetter likhet, kjærlighet og respekt kan feire i dag».

– Det er en god dag for Nord-Irland, en viktig dag for borgernes rettigheter og en spennende dag for likekjønnede par som nå kan registrere seg for å inngå ekteskap, sa McGinn.

Patrick Corrigan fra Amnesty International kalte det «en historisk dag»:

– Alt for lenge har LGBT+ mennesker i Nord Irland blitt behandlet som andreklasses borgere.

John O’Doherty fra Love Equality beskriver det som «et enormt skritt fremover for LGBT+-miljøet», men understreker at jobben ikke er fullført, og at det fortsatt gjenstår arbeid for å sikre at likekjønnede par har de samme rettighetene som i resten av Storbritannia.

Les også: Verdens første registrerte partnerskap mellom tre menn finner vi i Colombia

Flertall allerede i 2015

Likekjønnede ekteskap ble tillatt i England, Skottland og Wales i 2014, og fikk også flertall i Stormont i en avstemning i november 2015. Men Democratic Unionist Party (DUP) blokkerte den gangen vedtaket ved hjelp av en «petition of concern», som krevde majoritet blant både nasjonalister og unionister.

Siden par må fremme en intensjon om ekteskap 28 dager før inngåelsen, forventes de første likekjønnede bryllupsfestene i uken rundt Valentine’s Day.

11 år etter Norge

I Norge har likekjønnet ekteskap vært tillatt siden 1. januar 2009. Den 30. januar 2017 vedtok Kirkemøtet liturgi for likekjønnede ekteskap, og etter midnatt natt til 1. februar 2017 ble første likekjønnede ektepar viet i Den norske kirke.

Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs ble det første homofile paret som giftet seg i en norsk kirke, midnatt 1. februar 2017. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix