Lido Pimienta under en konsert i Texas 2018. Foto: Tara Mays/Variety/REX
Del saken

Lido Pimienta er en artist og menneskerettsaktivist fra Canada med colombiansk bakgrunn.

På sine konserter pleier hun å invitere fargede tilskuere frem til scenen, mens hun ber hvite tilskuere å trekke lenger bakover i salen.

Men under en konsert i 2017 oppsto det problemer da en hvit kvinnelig frivillig nektet å etterkomme anmodningen, skriver Daily Wire. Denne kvinnen var på konserten for å jobbe gratis som fotograf, og mente av naturlige grunner at det ville være vanskelig å utføre oppdraget fra bakerste rad.

Også andre hvite mennesker skal visstnok ha nektet å etterkomme artistens oppfordring om å trekke bakover.

Nå anklages den unge fotografen for rasisme. Reaksjonene på sosiale medier er blandet: Noen forstår Pimienta og mener hun som artist har rett til å gjøre hva hun vil i sitt eget show. Men andre kaller det for omvendt rasisme.

Offentlig unnskyldning

Arrangøren har kommet med en offentlig unnskyldning til artisten, og beklager at deler av publikum oppførte seg «aggressivt og rasistisk». Den kvinnelige fotografen har fått beskjed om at hun er uønsket som frivillig i fremtiden. De skriver blant annet:

– Vi aksepterer ikke slik oppførsel, og det bør heller ikke du (…) Fargede mennesker trenger safe spaces, og det er vårt ansvar å hjelpe til (…) Vi har så mye respekt for kunsten og musikken og rommet du skaper for kvinner, fargede, transkjønnede og ikke-binære mennesker.

Pimienta på sin side uttaler:

– Mine show handler om høy energi og stor feminin kraft, og enkelte menn oppfatter min energi som noe seksuelt og tror jeg opptrer FOR DEM, mens showet mitt er for WOMXN.

WOMXN er den progressive måten å benevne kvinner på, som er mer inkluderende og setter fokus på undertrykkelse og fordommer kvinner møter på overalt.