Spesiell barnefordelingssak skal for Højesteret i Danmark. Illustrasjonsbilde, Pixabay
Del saken

Et lesbisk par fikk barn sammen i 2017 ved hjelp av en sæddonor. Etter et samlivsbrudd vil medmor slettes som forelder.

Kort tid etter unnfangelsen av parets sønn gikk de to kvinnene fra hverandre. Medmoren som ikke er biologisk mor for barnet ser ikke lenger sønnen, og nå ønsker begge mødrene å fjerne den ene kvinnen som forelder på papiret.

Men lagmannsretten i Danmark sa nei, og begrunnet det med at alle barn har rett på to foreldre, skriver dansk TV2. Lagmannsretten mente det måtte være bindende når man registrerte seg som medmor. Saken ankes til Højesteret.

– Det er svært viktig at vi ikke får så løse regler at barnet blir et forhandlingsobjekt, slik at et barn blir noe man kan ha for en periode til man er lei av den andre forelderen, sier direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Smutthull i loven

Kvinnenes advokat, Jesper Håkonsson, innrømmer at kvinnene ikke har loven på sin side, og ikke har rett til å fraskrive seg foreldreskapet.  Men han mener dog det finnes et smutthull i saken:

– I utgangspunktet gjelder disse bestemmelsene, slik jeg leser dem, kun for anonyme donorer. Siden donoren her er kjent, ser det ut til at det i denne saken kan være lovlig å fjerne medmoren.

Gutten i sentrum for dramaet har egen bistandsadvokat. Klaus Therkildsen argumenterte i lagmannsretten for at det er i barnets interesse å fortsatt ha to mødre.

Medmoren har ikke egen advokat og dansk TV2 har ikke lykkes i å få en kommentar. Saken skal nå opp i Højesteret i Danmark, tidspunktet for saken er ikke kjent.