Leonard Cohen live, New Zealand 2013. Som vanlig iført mørk dress og hatt. Photo by David Rowland/REX
Del saken

Leonard Norman Cohen debuterte som poet i 1956, og var anerkjent som en av Canadas fremste forfattere da han debuterte med Songs of Leonard Cohen i 1967.

Cohen var en multikunstner som drev med mye rart. Han var en  canadisk poet, romanforfatter, låtskriver, sanger, maler og gitarist.

Hans debutalbum gjorde suksess og vakte begeistring i mange land, men i hjemlandet fikk Cohen lite oppmerksomhet for sin musikk. Sitt størst publikum fant han i Europa.

De første tre albumene var kommersielle og kunstneriske suksesser, men utover slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet var karrieren på hell.

Dette endret seg med utgivelsen av  I’m Your Man i 1988, som blant annet nådde helt til topps på VG-lista.

Cohens karakteristiske mørke stemme, enkle men vakre melodier og tekster som omhandler romantikk, religion, ensomhet, seksualitet og død, alt dette medvirker til at Rolling Stone rangerte Cohen helt oppe på 16. plass på sin liste over de 100 beste låtskriverne i historien.

Mange av hans låter har blitt tolket av andre, den kanskje mest kjente tolkningen er Jeff Buckley med sin versjon av Halleluja, som også firkløveret Fuentes/Nilsen/Lind/Holm oppnådde stor suksess med.

Dette er en sang som passer bra på en langfredag. Her med originalen Leonard Cohen i et konsertopptak som finnes på albumet Live in London fra 2009: