Lena Dunham på The Hollywood Reporter's Women in Entertainment Breakfast i Los Angeles 5. desember 2018. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Del saken

Skuespilleren Lena Dunham feirer sitt eget forfall, og la nylig ut et bilde på Instagram av seg selv i «sexy» undertøy. Bakgrunnen var at hun ville feire at hun hadde gått opp i vekt.

Superstjernen fra HBO-serien Girls har gjort en karriere av å bryte alle skjønnhetsidealer. Dette har gitt henne en status som ikon, særlig blant venstrevridde, lesber og en stor andel feminister. Mens konservative over hele verden rister forvirret på hodet.

Dunham har blant annet erklært et ønske om å bli gravid, slik at hun får muligheten til å ta abort. Full jubel i koko-leiren.

Hun har også uttalt at hun er svært skuffet over at hun ikke er lesbisk, da dette ville passe bedre med hennes overbevisninger og holdninger. Derfor sto jubelen i taket hos Lena da hun endelig kunne fortelle verden at hennes søster var lesbisk.

Seksuelle overgrep

Denne søsteren ble etter Lena Dunhams egne ord utsatt for minst ett seksuelt overgrep i barndommen. Overgriperen var….Lena. Vel, ny hyllest fulgte, selv om en del onde høyrekrefter var kritiske. Også en del feminister har reagert på at hun har bagatellisert seksuelle overgrep, etter at hun støttet en kollega som ble anklaget for voldtekt.

Men det må nevnes at Durham var bare et barn selv når det innrømte overgrepet skjedde. Hun var syv år, men en avis skrev en artikkel hvor alderen ble oppgitt til 17 ved en trykkfeil.

Hylles som en helt

I sin ferske oppdatering på Instagram fremstår Dunham som det skadelige forbildet hun har bygd hele sin karriere på å være:

I teksten beskriver hun seg selv som:

For sulten. For engstelig. For høylytt. For trengende. For syk. For dramatisk. For ærlig. For sexy (bare tulla lol).

Hun fortsetter i en forvirret tekst å snakke om at det aldri kan blir «for mye» av henne, hun har aldri veid så mye som nå, og aldri vært så lykkelig etc.

Et skadelig og dødelig forbilde

Hyllesten er enorm, 240.000 liker posten i løpet av et døgn. Men er ikke dette farlig? Det er ikke SUNT å være feit. Masse livsstilssykdommer følger med, som den epidemiske Diabetes 2 for å nevne noe.

Dessuten: For en svært rik superstjerne er det kanskje greit å gi faen. Lena Dunhams framtid er sikret. Men USA lider av en epidemi av fedme, som særlig rammer den fattige delen av befolkningen. Når Lena Dunham fremhever fedme som noe å trakte etter, fører det indirekte til dødsfall blant fattige folk.

Det er ikke sunt å være overvektig. Feite folk er mer syke, de dør raskere og de tjener mindre penger. De er mindre lykkelig. Det betyr ikke at de er dårligere mennesker. Men når det blir et ideale å være overvektig, så er dette nok et eksempel på hvor syk den vestlige verden er i ferd med å bli. Det er sivilisasjonens dødskramper vi er vitne til.

En liten film av Laura Southern, som ikke akkurat er fan: