Spina bifida er en tilstand med ufullstendig lukking av ryggraden. 80 % av fostre med denne lidelsen aborteres. Foto: AFP/HO/The Children's Hospital of Philadelphia
Del saken

Bethan Simpson fikk sjokkbeskjeden etter en rutinemessig undersøkelse da hun var 20 uker på vei: Fosteret hadde en fødselsdefekt i ryggraden, såkalt spina bifida.

Spina bifida innebærer en ufullstendig tildekning av ryggraden, og betyr «delt ryggrad». Legene rådet henne til å avslutte svangerskapet, skriver Daily Mail. Men Bethan ville ikke gi opp så lett, og fikk etter hvert tilbudet og såkalt fosterkirurgi. Dette innebærer at kirurgene opererer på fosterets ryggrad mens det fortsatt befinner seg i livmoren.

Sjelden operasjon
Operasjonen ble utført på Broomfield sykehus i Chelmsford, Essex, de fremste ekspertene i verden ble flydd inn for å bistå. Bethan Simpson er en av de første som har gjennomgått et slikt inngrep på engelsk jord. Tidligere har slike operasjoner stort sett foregått i Belgia eller USA.

Operasjonen innebar å justere ryggradens posisjon, samt å sy igjen en åpning i huden hvor ryggraden er blottlagt. Man gikk inn ved å åpne magen, og foretok altså inngrepet mens fosteret fortsatt var i livmoren.

Operasjonen var vellykket, og både mor og foster er i god form. Mirakelbarnet skal etter planen bli født i april.

Over 80 % av foster med samme diagnose blir abortert. Bethan Simpson håper hennes eksempel skal få flere til å tenke seg om en gang til:

– Det er ikke en dødsdom. Min datter har det samme potensiale som alle andre. Ja, det innebærer risiko, og noe kan gå galt, men vær så snill og tenk nøye etter. Spina bifida er ikke lenger uhelbredelig (…) Vår datter er spesiell, hun er en del av vår historie, og hun har bevist at hun fortjener et liv.

Her en kort, opplysende film om spina bifida: