Statuen av Nils Arne Eggens ble avduket foran Lerkendal stadion med mange kjente gjester, inkludert Nils Arne Eggen selv, på plass. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Del saken

Fredag ble han utskrevet fra sykehuset. Søndag så Nils Arne Eggen statuen av seg selv bli avduket utenfor Lerkendal.

– Dette blir bare bedre og bedre, sa en fornøyd og spøkefull Nils Arne Eggen, sittende i rullestol.

– Jeg kan leve godt med den (statuen). Dette er på vegne av alle som har brukt livet sitt på å gjøre Rosenberg best mulig, sa Eggen, som innrømmet at det i begynnelsen var litt «tja» da forslaget om en statue ble forelagt ham.

«Hele» Trondheim og ledelsen i Fotball-Norge var på beina for å delta i hyllesten av 77-åringen, som førte Rosenborg til 14 seriemesterskap gjennom en trenerkarriere som startet allerede i 1971.

Eggen har den siste tiden slitt med helseplager, og det var langt fra sikkert at han selv kunne være til stede utenfor Lerkendal søndag. Han ble nylig innlagt på sykehus med lungebetennelse og kraftig svekket immunforsvar. Men fredag ga legene slipp på ham og han rakk sin egen fest.

Det er Errol Fyrileiv som har laget statuen, som Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug tok initiativ til og avduket.

På talerlisten sto Trondheims ordfører Rita Ottervik, fotballpresident Terje Svendsen og styreleder Ivar Koteng.

– Du er et nasjonalt ikon. Hele Fotball-Norge eier Nils Arne, slo trønderen Svendsen fast.

Ordfører Ottervik trakk fram Eggens pedagogiske og engasjerende evner, mens Koteng slo fast at Nils Arne Eggen må regnes som en av verdens ti beste fotballtrenere.