Kan man forebygge psykose senere i livet ved å få i seg mer tran og fiskeolje i puberteten? Det spørsmålet sneier forskerne så vidt borti i den ferske studien fra RCSI. Foto: NTB
Del saken

Ungdommer med høyere nivåer av omega-3-fettsyrer i blodet hadde lavere risiko for å utvikle psykotisk lidelse i tidlig voksen alder, viser en ny, irsk studie.

Funnene fra forskningen kan tyde på at omega-3-fettsyrer potensielt har en forebyggende effekt på å utvikle psykose.

Norske eksperter mener imidlertid at studien gir flere spørsmål enn svar.

Doktorgradsstipendiat i ernæring ved universitet i Oslo, Erik Arnesen, forsker blant annet på fettsyrer i maten.

– For meg reiser denne studien flere spørsmål enn svar, men det er egentlig et godt tegn. Spørsmål bidrar til mer diskusjon og kanskje til nye hypoteser, sier Arnesen.

Laks, helst vill, er en av flere fete fisker med høyt innhold av omega-3. Foto: Heiko Junge / NTB

Forskerne bak studien, som er publisert i  Translational Psychiatry og omtalt i Medical Xpress,understreker at studien bør gjøres igjen.

– Hvis funnene er de samme, vil disse resultatene tyde på at økt inntak av omega-3-gjennom kosten i ungdommen, for eksempel gjennom fet fisk som makrell, kan forebygge at noen utvikler psykose tidlig i tjueårene, sier professor David Cotter, seniorforfatter på studien og professor i molekylærpsykiatri ved RCSI.

– Vi i Norge har et inntak og et forhold mellom disse to som er ganske nært opp mot det optimale i vårt kosthold. Å senke omega-6-innhold i kosten har ikke vist seg å gi mindre betennelse. Det er kun en hypotese, sier Arnesen.

Han sier et balansert kosthold, ikke et ensidig, er svært viktig, særlig når det gjelder valg av fett.

– Man skal ikke spise for mye av noe. Det anbefales ikke for mye omega-6. Så selv om planteolje er bedre enn meierismør, skal vi ikke overdrive inntak av margarin og oljer.

Omega-3-fettsyrer kan vi få i oss fra fisk, planteoljer, nøtter, frø og kjerner.

Fakta om omega-3 og -6

* Essensielle fettsyrer som kroppen ikke produserer selv.

* Må tilføres gjennom kosten jevnlig for vedlikehold av flere livsviktige funksjoner i kroppen.

* Omega-6 får de fleste tilstrekkelig av på grunn av høyt innhold i solsikkeolje, maisolje, soyaolje, grønne grønnsaker, nøtter, gresskarkjerner, korn og kornvarer, majones og margarin.

* Omega-3 er det mest av i fisk og fiskeoljer, men også i mindre mengder i linfrø, valnøtter, hvetekim, gresskarkjerner, avokado og ulike vegetabilske oljer.

* Etter en systematisk gjennomgang av nasjonale og internasjonale anbefalinger for fett og fettsyrer, ble det i 2012 ikke funnet noe vitenskapelig grunnlag for å anbefale noen spesifikk ratio mellom omega-6/omega-3-fettsyrer.

* Norske og nordiske helsemyndigheter anbefaler minst 1–2 gram omega-3 hver dag.

* En rekke studier tyder på at omega-3-fettsyrene EPA/DHA kan beskytte mot demens og alzheimer

* Andre studier igjen konkluderer med at EPA/DHA kan øke lese- og skriveforståelse, lindre depresjoner og ADHD.

* Det har vært antatt at de påviste effektene ville forebygge og bedre hjerte- og karsykdommer, men det finnes ingen statistiske bevis for dette.

(Kilde: Bra Mat , Möllers og JAMA)