Lasagne med Crème Fraîche, spinat og kjøttdeig.
Del saken

Denne ukens matspalte kommer noe forsinket. Dette skyldes Sondre Sumstads gjentagende krav om at jeg måtte ha egne bilder for å bevise at jeg faktisk kunne lage mat. 

Uansett: Dette er nok en klassiker som jeg har laget utallige ganger siden studietiden på 90-tallet. Det geniale er at man slipper å lage hvit saus, som er årsaken til at jeg så og si aldri gidder lage Lasagne Bolognaise. Dessuten smaker det fabelaktig, og er heller ikke spesielt arbeidskrevende. Lite oppvask blir det også!

Du trenger:
400 gr karbonadedeig
1 stor løk
2-3 stangselleri
1 kinesisk hvitløk, evt. 2-3 fedd
1 pk Crème Fraîche
500 gr vasket spinat
Timian
Muskat, helst hel nøtt
Ett glass hvitvin (evt. eplejuice og en sprut sitron)
Lasagneplater
Salt & Pepper
Worcestersaus
Evt. litt sitronsaft
Revet hvitost og litt revet parmesan

Fremgangsmåte:
Denne retten er best å lage i en god, gammeldags jerngryte. Det gjør behandlingen av spinaten lettere.
Start med å brune kjøttdeigen, husk at den skal brunes på høy temperatur, ikke kokes. Glovarm panne med litt olje, stek klumpen (som du allerede har krydret med salt og masse nykvernet sort pepper) godt på begge sider. Deretter deler du opp kjøttdeigen i små biter.

Når kjøttdeigen er brunet, skru temperaturen på minimum, tilsett en god spiseskje smør og løken. La den surre til den blir myk, tilsett deretter finhakket hvitløk og selleri. Etter et minutt eller to tilsetter du spinaten, hvitvin, og 2/3 av boksen med Crème Fraîche. Bland det noenlunde sammen, ha i et par teskjeer tørket timian (frisk kan også brukes, det blir enda bedre) og en teskje Worcestersaus. Sett på lokk slik at spinaten raskere synker sammen.

Ta av lokket av og til for å røre. Når spinaten har sunket helt sammen er sausen nesten ferdig. Smak til med salt og pepper, noen ganger tilsetter jeg litt sitron, det avhenger egentlig av hvor syrlig hvitvinen er. Avslutt med å finraspe muskatnøtt. Ca en kvart muskatnøtt er passe. Det skal merkes på smaken.

Finn en passe stor form, min er akkurat like bred som lasagneplatene er lange, og har plass til ca to og en halv lasagneplater ved siden av hverandre.
Smør formen inn med smør. Dekk bunnen med et tynt lag saus, strø over parmesan, dekk med lasagneplater. Gjenta tre ganger (det må være tre lag med lasagneplater for at min kone skal bli fornøyd). Avslutt med et godt lag saus og dekk toppen godt med revet Jarlsberg og evt. resten av parmesanen. Pakk godt sammen, sett i ovnen på 180 grader varmluft. Steketid ca 40 minutter, bruk en spiss kniv for å sjekke at pastaen er ferdig (da glir kniven enkelt gjennom).

Alt du trenger for å lage en god salat med verdens beste enkle dressing.

Servering:
Lasagne er en av de rettene som virkelig trenger salat som tilbehør. Jeg lager en salat av det jeg finner. Vi bruker som regel hjertesalat, agurk, små tomater og søt paprika. Så kan man tilsette andre ting man liker. Men jeg lager alltid sennepsvinaigrette til denne retten: en spiseskje hvitvinseddik, en teskje Dijon-sennep, og en god olivenolje. Bland sennepen og eddiken sammen i en kaffekopp, tilsett dråpe etter dråpe med olje mens du rører som besatt med en teskje. Dressingen er ferdig når den har konsistens som en majones: Den skal renne sakte av teskjeen.

Bland dressingen i salaten slik at det blir et tynt og jevnt lag overalt. Og for Guds skyld: Salat skal krydres med nykvernet sort pepper og et par klyper med flaksalt (Maldonsalt eller Fleur de sel).

Når lasagnen er ferdig tar du den ut av ovnen og serverer med den friske salaten. Det kan nesten ikke gå galt.

Et lite tips tilslutt: Min kone pleier å ta restene av boksen med Crème Fraîche og fordele den utover to små, flate tallerkner. Så strør hun litt sukker på toppen. Dette blir en populær dessert til våre to gutter, som gjerne kan toppes med bær eller frukt i sesongen.

Forøvrig utfordrer jeg herved hr. Sumstad til å faktisk følge denne oppskriften. Så kan han gi meg en ærlig tilbakemelding etterpå.

God apetitt!