Lars Monsen var sterkt engasjert i Borrelia-kampanjen, han ble selv rammet av borreliose etter flåttbitt. Nå har han skrevet bok. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Del saken

Lars Monsen er hele Norges turkamerat. Nå er den populære programlederen ute med ny bok.

Boken forteller om et liv utenom det vanlige. Monsen har ikke alltid vært villmarkens sønn. Han har levd et tøft liv, han har vært hjemløs, drukket for mye i perioder og han feiret jul alene ute i skogen som 13-åring. Han har dessuten vær plaget av borreliose som følge av et flåttbitt. Ifølge VG skriver Monsen i boken:

– For hvert slag i ansiktet livet ga meg, å miste mamma, å miste storebror, og flere hendelser jeg ikke orker å nevne, så steg trassen i meg, det kokte i meg i den perioden, kroppen rista, fikk ikke sove, det var som om livet sjøl testa meg.

Han forteller om rus, usympatiske trekk og en tøff oppvekst med en hard, men rettferdig far. Men alt i alt var barneåra bra, sier Monsen.

Snakker med de døde

Selvsagt er det satt av plass til de store ekspedisjonene og de mange naturopplevelsene. Han forteller dessuten at han snakker med de døde når han er på tur.

– Arven etter mamma er også at jeg snakker med de døde. På de månedene og årene jeg var alene i villmarka i Canada, ble sansene ekstreme. Det bare skjer. For meg ble dette ekstra sterkt, for midt i Canadas ødemark merker jeg at mamma er der. Jeg kan kjenne det. Hun er død, men hun følger meg på reisen og vil beskytte meg, og vi snakker sammen.

2002: Tilbake i Norge etter tre år alene i villmarka i Canada.
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Ektefellen Trine Rein har skrevet et kapittel i boka, hvor hun skriver om møtet med Monsen:

– Han her ligner ingen jeg før har møtt, tenkte jeg. Han følger andre spilleregler enn samfunnet rundt ham. Han var så rar og unik at jeg måtte gi det et forsøk.