Kyllingbryst med spekeskinke, parmesan og timian. Eget foto.
Del saken

Dette er en flott sommerrett som jeg så Jamie Oliver lage for mange år siden. Enkel mat man gidder å lage når sola skinner. 

Dessuten er dette en av få retter hvor jeg ikke bruker annet tilbehør enn en god salat, noe som reduserer arbeidsmengden ytterligere.

Du trenger:

2 stk store kyllingbryst med skinn
Spekeskinke, nok til å dekke den ene siden av brystene
Nyrevet parmesan
Frisk timian
Litt sitronjuice
Salt og pepper.

Salat:
En god, frisk salat, f.eks. hjertesalat
Diverse grønnsaker (tomat, agurk, paprika, rødløk e.l)
Fetaost

Vinaigrette:
1 ts Dijon-sennep
1 ss hvitvinseddik
Exstra Virgin olivenolje

Fremgangsmåte:
Lag noen snitt kyllingskinnet (man kan også bruke kyllingbryst uten skinn) gni inn med salt og nykvernet sort pepper (kun på skinnsiden)
Legg kyllingbrystene med skinnsiden ned med plastfolie eller en brødpose både over og under.
Bruk en solid og tung stekepanne, og hamre brystene slik at de får jevn tykkelse, ca litt over en cm.

Nå tar du for deg den andre siden av kyllingbrystet:
Fjern plasten på toppen (men ikke under). Klipp tvers av slik at hvert bryst likker på sin egen lille plastbit.
Drypp litt sitronsaft, dekk deretter med et jevn lag nyrevet parmesan. Plukk så mange blader timian du gidder og fordel de utover brystene.
Dekk brystene med spekeskinke. Her må man bruke skinke av god kvalitet, ellers blir saltsmaken for fremtredende. Vi kjøper vanligvis en OK serranoskinke.

Sett på en panne med olje, vent til pannen er nokså varm. Legg i kyllingen med spekeskinka ned, fjern plasten.
La det frese i et par minutter, skru ned til middels temperatur. La det steke videre i noen minutter til du ser at kyllingen har blitt hvit halvveis gjennom.
Skru opp temperaturen igjen, snu brystene med en stekespade. Hold temperaturen relativt høy i et par minutter, skru deretter ned til middels.

 

Det tar overraskende lang tid før brystene er gjennomstekt, så du kan fint lage salaten mens du venter.

Bland alle ingredienser utenom osten i en bolle. Lag vinaigrette ved å blande sennep og eddik i en kopp, tilsett deretter olivenolje, forsiktig i starten, mens du rører som besatt med en teskje. Vinaigretten er ferdig når den har konsistens som en majones omtrent, smak til.

Ikke glem å ha flaksalt og nykvernet pepper på salaten, tilsett vinaigretten og bland godt med hendene. Deretter topper du med en god haug med fetaost i biter, jeg er ikke mer jålete enn at jeg på en hverdag gjerne bruker danske Apetina, men purister bruker selvsagt ekte gresk fetaost.

 

Servering:

Husk at kyllingbryst må være gjennomstekt! Når kyllingbrystene er ferdig, del de i to og server de med salat og en god baguett. To store kyllingbryst er nok for oss (to voksne og to barn) men vi pleier ofte å fylle opp med dessert etterpå. Er du en storspiser trenger du et helt kyllingbryst. Bruker man kyllingbryst uten skinn er disse som regel såpass mye mindre at man trenger minst et bryst pr. person.

Nettopp fordi vi ikke har ris, pasta eller poteter til er jeg raus med mengden salat, og brødet samt osten hjelper også til slik at man blir mett.

God appetitt!