Illustrasjonsbilde. Shutterstock
Del saken

Det er helt normalt at kvinner velger en kjæreste som ligner på faren sin, både når det gjelder utseende og personlighet, skriver Nettavisen.

Akkurat som mange menn leter etter en partner som ligner på mamma.

Nettavisen har innhentet spesialuttalelse fra psykolog Andreas Løes Narum i www.parweb.no

Én ting er utseendet. Tidligere forskning, blant annet en studie fra 2017, viser at kvinner gjerne velger en partner med samme øyefarge som far, samtidig som menn velger kjæreste med samme øyefarge som mor, forklarer han.

Mer interessant er det kanskje at man velger en partner med lik personlighet som forelderen av det motsatte kjønn – og samtidig forsøker å gjenskape noe av den samme relasjonen.

Barndommen viktig

Løes Narum viser til en teori av psykologen Robert Sternberg. Teorien går ut på at vi begynner å forme våre egne ideer om kjærlighet ikke lenge etter vi blir født, basert på arv og miljø: personlighet, tidlige opplevelser og observasjoner av våre foreldres forhold.

«Teorien baserer seg på at barndommen ligger som en slags norm for oss alle. Foreldre lærer barna sine å gå, løpe og snakke, men de lærer dem også hvordan man viser omsorg, blir sint, snakker om følelser og hvordan man reparerer etter å ha blitt sint. Eventuelt hvordan man ikke reparerer eller ikke snakker om følelser», sier psykologen til Nettavisen.

«Det du opplever hver dag mens du vokser opp, blir din normalitet. Får du juling hver dag, er det din normalitet. Får du kos hver dag, blir det din normalitet. Får du lov til å vise følelser og tydeliggjøre dine egne behov, er det din normalitet. Får du beskjed om å ikke vise følelser, blir det din normalitet,» forklarer han videre.

Den normaliteten du har med deg fra barndommen blir liggende som en mal inni deg, en norm som du forsøker å gjenskape som voksen.  Hvis du aldri fikk kos, omsorg eller trygghet av faren din, vil du i voksen alder, uten at du er klar over det selv, forsøke å gjenskape den samme utryggheten i et kjærlighetsforhold.

Også dårlige normer forsøkes gjenskapt

For det er nemlig ikke slik at det bare er de gode foreldre/barn-relasjonene som blir forsøkt gjenskapt i voksen alder.

«Dette ser vi tydelig i tilfeller hvor kvinner stadig finner partnere som mishandler dem. De kommer nesten alltid fra en barndom hvor de selv og mor har blitt slått, eller hvor bare mor har blitt slått. Det er uansett vold, og det er det de er vant til. Så kjører de «copy-paste» som voksen – og finner den samme typen mann igjen og igjen,» sier psykolog Andreas Løes Narum til Nettavisen.