Sør-Korea: Skjønnheten har sin pris. Pixabay. Foto: ksa61011
Del saken

I Sør–Korea er det vanlig at en kvinnes utseende ses på som avgjørende for hennes mulighet til å lykkes både i kjærlighetslivet og karrieremessig. Nå er det tegn som tyder på at mange Sør–Koreanske kvinner har fått nok, ifølge Independent.

Kvinner ødelegger sminke og klipper håret kort i protest mot det voldsomme fokuset på utseende. Trenden som er kalt «flukten fra korsettet» sprer seg via sosiale medier, hvor kvinner poster filmer og bilder av at de knuser sminke–effekter.

Patriarkatet står sterkt i det asiatiske landet, og det forventes at kvinner fremstår velstelte og feilfrie. Sminke sammenlignes med korsett fordi begge deler begrenser kvinners frihet og får de til å se like ut. Skjønnhetsidealet fører til at kvinner bruker masse tid på sminke, hudpleie o.l. hver eneste dag.

I tillegg er plastisk kirurgi svært populært: En tredjedel av kvinnene har gjennomført en operasjon. Seoul er et internasjonalt sentrum for plastisk kirurgi.

I tillegg er landet midt oppe i sin egen #MeToo–prosess. Utover kampen mot seksuell trakassering, handler det også om kampen mot et lokalt fenomen kjent som «molka», som er en epidemi av såkalt «spy–porn». Skjulte kameraer filmer jenter på toaletter og i garderober, og legges ut på nett.

Lina Bae har fått mer enn 5 millioner visninger på sin Youtube–video, I am not pretty, som du kan se nedenfor: