I 2015 kåret Glamour Bruce/Caitlyn Jenner til "Woman of The Year". / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA
Del saken

I den engelske ordboken er det en definisjon på ordet «woman» som under Labours partikonferanse i Liverpool er blitt angrepet som en «transfobisk hatytring». 

Dette kan vi lese i The Spectator 26. september.

En kvinnelig blogger, Kellie Jay Keen-Minshull, brukte 700 pund av sine egne penger på å henge opp en plakat i nærheten av konferansen. Plakaten inneholdt et utklipp fra den engelske ordboka:

«Woman – noun – adult human female»

Altså: ordet kvinne er et substantiv som beskriver en voksen hunn av menneskearten.

– Jeg ville stimulere til debatt, sier Keen-Minshull som forklaring på plakat-stuntet.

Men det varte ikke lenge før Adrian Harrop, som ikke bare er lege, men også bærer den langt mørkere tittelen «aktivist» ble oppmerksom på plakaten. Han anklaget firmaet som hadde tillatt at plakaten ble hengt opp for å være medskyldig i «å spre transfobiske hatytringer». Selvsagt kapitulerte firmaet og lovte å fjerne den fornærmende plakaten umiddelbart.

Mrs Keen-Minshull på sin side mener hennes ytringsfrihet er blitt begrenset, og at man nå opplever «en helt ny form for kvinnehat, hvor selve ordet kvinne blir sett på som en hatytring».

Det er allerede et faktum at biologiske sannheter avvises i en latterlig offentlig diskusjon – en filosofistudent i Durham ble disiplinert for å twitre «kvinner har ikke peniser» – en uttalelse som for fem minutter siden ville vært en selvfølgelighet. Jeg risikerer kanskje å helle bensin på bålet, men la meg gjenta: kvinner har ikke peniser. Da ville de vært menn.

Når selve språkets integritet står på spill, blir vi alle påvirket.

The Spectator konkluderer:

– La oss være konkrete. Det er på tide med oss som fortsatt har forstand å faktisk bruke språket for å uttrykke vår mening. Som når det gjelder myndighetenes foreslåtte, latterlige revisjoner til den såkalte Gender Recognition Act, som vil tillate alle å velge sitt eget kjønn. Slik at f.eks.  menn får tilgang til kvinnefengsler med innlysende konsekvenser.

Den energiske Mr Harrop har erklært at han på ingen måte vil forhindre Keen-Minshull sin ytringsfrihet.

Bare det ikke skjer på en plakat i Liverpool.