Kvinnenes hjerne er ikke lik mennenes hjerne. Illustrasjonsbilde. Pixabay/TheDigitalArtist
Del saken

Ved hjelp av hjerneskanning har amerikanske forskere kommet frem til at kvinnehjerner er fire år yngre enn mannlige hjerner, i alle fall hvis man ser på hvordan hjernen forbrenner energi, skriver TheGuardian.

Forskerne fant at friske kvinner har en «metabolisme i hjernen» som er merkbart yngre enn hos menn på samme alder.
Metabolisme er det vi kaller kroppens forbrenning av næringsstoffer for å sikre energitilførsel og stoffer til cellene som er nødvendige for at kroppen skal fungere.

Funnene antyder at forandringer i hjernens energibruk gjennom et livsløp foregår mer gradvis hos kvinner, noe som kan være en av årsakene til at kvinner i gjennomsnitt holder seg mentalt skjerpet lenger enn menn.

Forandrer seg med alder
– Hjernens metabolisme forandrer seg med alder, men det er klare kjønnsforskjeller. Hvis man studerer metabolismen for å anslå alder, ser det ut som om kvinnene er fire år yngre enn menn på samme alder, sier Marcus Raichle, neurobiolog ved Washington University.

Forskerne brukte en form for hjerneskanning som avslørte hvordan sukker ble omformet til energi i ulike deler av hjernen. For å finne kjønnsforskjeller utarbeidet de en logaritme som forutsa alder, som de først brukte på menn. Når de så brukte den samme logaritmen på kvinner gjettet logaritmen fire år feil.

Hvorfor er det slik?
– Det store mysteriet er hvorfor, sier Reichle. Forskerne tviler på at det skyldes hormonelle forskjeller, siden differansen vedvarer gjennom overgangsalderen. Raichle kaller det hele en slags finte fra naturens side, og spekulerer i om forskjellen er tilstede allerede ved fødselen og vedvarer gjennom livet.

En enkel forklaring foreslås av Mani Goyal som er hovedforfatter av studien. Han sier at menns hjerner ikke eldes raskere enn hos kvinner, men:

– Menn er omtrent tre år eldre enn kvinner før de blir voksne, og denne forskjellen vedvarer. Men vi vet ikke hva dette betyr. Det kan uansett være en forklaring på at kvinner generelt mister mindre av sine kognitive evner når de blir eldre.

Er dette bare en avansert måte å si at unge menn er umodne? Vi tipper mange kvinnelige lesere vil nikke gjenkjennende…