FILE - This March 8, 2017, file photo shows civil rights leader and activist Linda Sarsour, far left, during the International Women's Day rally and sit-down protest outside Trump International Hotel at Columbus Circle, in New York. Conflicts over control, inclusivity and alleged anti-Semitism mean that women protesting on the second anniversary of the Women’s March on Washington will have competing demonstrations Saturday, Jan. 19, 2019, in New York City. (AP Photo/Bebeto Matthews, File)
Del saken

Tusener av kvinner og deres allierte var lørdag på vei til Washington for å delta i den tredje kvinnemarsjen, trass i snøvær, shutdown og intern splittelse.

Den første kvinnemarsjen dagen etter innsettelsen av Donald Trump som president i 2017, mobiliserte hundretusener av deltakere og regnes for å være den største protesten i Washington siden Vietnamkrigen.

I år har arrangørene bedt om tillatelse til å arrangere en marsj med 500.000 deltakere, men trolig møter langt færre fram. Marsjer skal også arrangeres i en rekke andre byer.

Arrangørene hadde opprinnelig planlagt å starte på National Mall, men siden snøen ikke blir ryddet på grunn av nedstengningen av deler av statsapparatet, skal marsjen i stedet gå nedover Pennsylvania Avenue.

Forberedelsene til marsjen er i år også preget av en intens intern debatt etter at Teresa Shook, en av bevegelsens opprinnelige initiativtakere, beskyldte fire av bevegelsens ledere for antisemittisme.

Hun siktet særlig til palestinsk-amerikanske Linda Sarsour som lenge har vært en sterk kritiker av Israel, og Tamika Mallory, som har nære bånd til Nation of Islam-lederen Louis Farrakhan.

Shook, som er pensjonert advokat fra Hawaii, har fått æren for å ha sparket i gang hele bevegelsen med en Facebook-post som raskt utviklet seg til den massive marsjen 21. januar 2017.

Trass i appeller fra mange kanter om å stå sammen, blir det i New York i år arrangert to parallelle marsjer noen få kvartaler fra hverandre.

(©NTB)

[email protected]