– Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfordringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i, sier kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken

Den nye folkesykdommen er ufarlig, men plagsom

Er du plaget med akutt svimmelhet med følelse av rotasjon, eller svimmelhet og kvalme mer eller mindre konstant. Føler du deg ustø og har behov for å holde deg fast. Da kan du ha fått krystallsyken, ifølge VG er den Norges nye folkesykdom.

Anfall, fremprovoseres ofte av hodebevegelser eller forandringer i stilling. Anfallene varer som regel 10 til 30 sekunder, noen ganger opptil ett minutt, skriver VG. Ved anfall anbefales det å kontakte 113 umiddelbart.

Ifølge styrelederen i Landsforeningen for vestibulære sykdommer (LFVS), Sidsel Fiskaa Hagen, anslår forskere ifølge VG at rundt 80.000 nordmenn får sykdommen årlig, men ikke alle får diagnosen.

Vanligst blant eldre

Krystallsyke er vanligere jo eldre man blir.  Uten behandling regner man med at to tredjedeler blir friske av seg selv i løpet av tre måneder, men blant dem som har hatt krystallsyken, er det en del som får tilbakefall, selv om det kan skje etter flere år.

Krystallsyke er en ufarlig sykdom, men anfallene kan oppleves som svært voldsomme og ubehagelige.