Kronprinsesse Mette-Marit og Astrid S. under den årlige vennskapskampen på Skaugum stadion. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok til høsten med nye tekster av tolv håndplukkede norske forfattere.

Boken gis ut på Aschehoug forlag og lanseres tidlig i september i forbindelse med bokmessen i Frankfurt, hvor Norge er hovedland, skriver VG.

Kronprinsessen er redaktør for boken sammen med forfatter og forlagsredaktør Geir Gulliksen.

– De to har invitert tolv norske forfattere de setter høyt til å bidra med nyskrevne noveller og essay, sier kommunikasjonssjef Mona Ek i Aschehoug.

Boken får tittelen «Hjemlandet og andre fortellinger». Dag Solstad, Marit Eikemo, Agnes Ravatn og Vigdis Hjorth er blant forfatterne som er valgt ut, etter det VG erfarer.

Det er forlaget som har tatt initiativ til antologien. Det er inngått en vanlig normalkontrakt i forbindelse med prosjektet.

– Kronprinsesse Mette-Marit takket ja til dette fordi hun er ambassadør for norsk litteratur og fordi Norge i år er hovedland på bokmessen i Frankfurt, sier Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe.

Det er ikke kjent hva kronprinsessen gjør med pengene hun eventuelt tjener på boken.

– Kronprinsessens rettigheter i bokprosjektet er sikret på linje med alle øvrige bidragsytere. Kronprinsessen vil ikke personlig motta inntekter fra boksalget. Hvilket formål hennes eventuelle andel av overskuddet skal gå til, er ikke bestemt, men de vil finne sin vei tilbake til litteraturfeltet, sier Varpe.