Kronprinsen besøkte Jan Mayen 25. februar i år. FOTO: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret
Del saken

Det er et høydepunkt i seg selv for Forsvarets ansatte på Jan Mayen når Hercules-maskinen endelig lander på den lille flystripen med nye forsyninger. Denne gangen fikk de også kongelig besøk.

Det er ikke ofte det kommer fly til Jan Mayen med forsyninger, og denne gangen var det ikke bare mat og post om bord til øya ute i havgapet, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Også kronprins Haakon hadde ytret ønske om å besøke øya og de ansatte som i seks måneder forlater fastlandet for å hevde Norges suverenitet. Det måtte man selvfølgelig få til.

Ikke siden daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonjas besøk i 1976 har det vært kongelige på øya.

Høytidsdag å få besøk

Den norske basen på Jan Mayen. FOTO: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret

Stasjonssjef oberstløytnant Rune Leirvik kan bekrefte at det er stor stas når flyet endelig lander på øya:

– Det er jo nærmest en høytidsdag når det lander fly på flystripa vår, men når det i tillegg kommer besøk av selveste Kronprinsen, er det jo enda mer unikt og spesielt.

– Vi var veldig spente denne gangen på grunn av den voldsomme vinden, men takket være de dyktige pilotene i 335 skvadron gikk flyreisen i orden.

Strategisk dimensjon

Jan Mayen har Norges eneste aktive vulkan, Beerenberg, og øya er 54 km lang, 2,5 km bred på det smaleste og 15 km på det bredeste.

Det er Cyberforsvaret som er Forsvarets representant, og de drifter og holder vedlike stasjonen og området:

Kronprinsen på Jan Mayen. FOTO: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret

– Det er viktig at Norge har tilstedeværelse på vårt eget territorium, selv om det er langt borte, sier stasjonssjef Leirvik.

Forsvaret og Cyberforsvaret har ansatte på øya i seksmåneders-intervaller. Nåværende stasjon har Forsvaret driftet siden 1959, da radionavigasjonssystemet LORAN-C ble opprettet, skriver Forsvaret på sine nettsider.

– Etter LORAN-C ble nettet ned, har vi vært sentrale i driften av satellittsystemet Galileo, EUs svar på USAs satellittbaserte navigasjonssystem GPS. Vi støtter også opp under forskningsaktivitet og den meteorologiske stasjonen, utdyper Leirvik.

Fantastisk natur

I stiv kuling og tett snødrev trådte kronprinsen begeistret ut på flystripa av hardpakket vulkansk grus. Bak ham kom forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen, sjef Cyberforsvaret, generalmajor Inge Kampenes og en rekke andre gjester.

Under besøket ble kronprinsen vist rundt på stasjonen og noe av området rundt. I tillegg fikk han faglige orienteringer om Jan Mayen fra både stasjonssjef og Meteorologisk institutt:

– Det er veldig imponerende å se Jan Mayen med egne øyne. Jeg synes det er veldig spennende å se en del av landet vårt jeg ikke har vært i før, og naturen er utrolig majestetisk! Det er gøy å kunne lære mer om hva øya har betydd for Norge, historien og møte menneskene som jobber her, sa kronprinsen.

I fire timer ble besøket tatt godt vare på av besetningen, før det var tid for å vende snuten mot fastlandet igjen, heter det på Forsvarets nettsider.

Igjen i snøføyka på vulkanøya på grensen mellom Norskehavet og Grønlandshavet, sitter 18 personer og passer på vår suverenitet.

Forsvaret og Cyberforsvaret har ansatte på øya i seksmåneders-intervaller. Nåværende stasjon har Forsvaret driftet siden 1959, da radionavigasjonssystemet LORAN-C ble opprettet. FOTO: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret