Kris Kristoffersen under konsert i Oslo Konserthus i 2007 Foto Heiko Junge / SCANPIX .
Del saken

Kris Kristofferson (født 22. juni 1936 i  Texas) er en amerikansk countrysanger, låtskriver og skuespiller. Hans besteforeldre på farssiden kom til USA fra Sverige.

Han var som ung svært skoleflink og utmerket seg også sportslig, blant annet i amerikansk fotball og friidrett. På grunn av sine gode prestasjoner på college i USA fikk han stipend og muligheten til å studere på selveste Oxford university i England. Der fullførte han en mastergrad i litteratur, hvor hovedfokuset var poesien til William Blake. Under studiene spilte han på universitetets rugbylag, en sport han ikke kjente fra før. Han utmerket seg også som bokser.

Kristoffersen kom fra en militærfamilie, og etter press hjemmefra vervet han seg for U.S. Army. Han fløy helikopter og oppnådde kapteins grad, og gjennomførte dessuten den knalltøffe United States Army Ranger School.

Nashville og Johnny Cash

Men musikken lurte hele tiden i bakgrunnen. Tilslutt tok Kristoffersen det store spranget, og bestemte seg for å satse alt på musikk og låtskrivning. Dette førte til at familien brøt med ham, og han ble også skilt fra sin kone.

Han reiste til Nashville og fikk etterhvert jobb med å vaske gulv i studioet til Johnny Cash. Han forsøkte å nå frem til Cash ved å gi en tape med låtene sine til hans kone June Carter, men Cash fikk mange slike kassetter og hørte aldri på den. For å oppnå kontakt, landet Kris i hagen til Cash med helikopter for å selge sangene sine.

Det store gjennombruddet kom 1970. Flere av låtene hans nådde toppen av listene, fremført av andre artister: Sammi Smith med «Help Me Make It Through the Night», Janis Joplin med «Me and Bobby McGee», Johnny Cash med «Sunday Morning Coming Down» og Ray Price med «For the Good Times». Til sist gjorde Kris det selv med «Why Me Lord».

Skuespiller

Kristofferson er også filmskuespiller og har spilt i et femtitalls filmer, blant annet hadde han rollen som Billy the Kid i Pat Garrett & Billy the Kid (1973). Han vant Golden Globe som beste skuespiller for den originale A Star Is Born (1976) mot Barbra Streisand. Blade-trilogien (1998–2004) ga også kommersiell suksess.

Han hadde også en rolle i den norske barnefilmen Yohan – Barnevandrer (2010), med blant annet Aylar Lie og Alexander Rybak!

Mitt første møte med Kris Kristoffersen var gjennom supergruppen The Highwaymen. Gruppen gjorde stor suksess og for meg personlig var det de to låtene «Highwayman» og «Desperadoes Waiting For The Train» som gjorde størst inntrykk den gangen.

Men når jeg skal velge en låt må det bli en låt som peker tilbake på savnet etter det han har ofret, skrevet i en periode hvor det så nokså mørkt ut for Kris Kristoffersen. Samtidig ble denne låta et sterkt bidrag til det store gjennombruddet da Johnny Cash spilte den inn.

Her er Kris Kristoffersen med den vedmodige og vakre «Sunday Morning Coming Down» (klikk på link).