Kremet suppe med traktkantareller. Foto: EM
Del saken

Nok en gang har min kone vært en tur i skogen, denne gangen kom hun hjem med en bra fangst med traktkantareller.

Hvis du ikke har noen som plukker sopp for deg, kan man kjøpe kantareller i de fleste butikkene. Men det er mye sopp i år, og sopptur er en hyggelig aktivitet for både barn og voksne!

Nyplukket traktkantarell (og to-tre trompeter). Foto: EM

Mengden sopp vi hadde til rådighet var akkurat nok til å lage soppsuppe. Hvis du kjøper i butikken anbefaler jeg at du kjøper 4 kurver, jeg husker ikke hvor mye slike kurver veier. Denne oppskriften er en enkel hverdagssuppe, jeg kommer med noen tips til slutt som kan heve suppen enda noen hakk.

Du trenger:
4 kurver kantareller (eller tilsvarende fra skogen, renset) ca. 500 gram
2 fedd hvitløk, finhakket
3 sjalottløk eller en rødløk, finhakket
1 boks Jacobs kyllingkraft og 2 dl vann, evt. 5 dl kyllingkraft/buljong
2,5 dl fløte
1 dl Crème fraîche
Salt og pepper
Smør
1 ss Worcestersaus

Fremgangsmåte:
Smelt smør i en gryte, middels temperatur. To tredjedeler av soppen kuttes grovt, stekes i smør sammen med løken på middels temperatur. Pass på at det ikke kokes tørt, tilsett mer smør underveis hvis nødvendig.
Når løken er myk, tilsett hvitløk og la det surre i ett minutt. Krydre med masse nykvernet sort pepper og litt salt.
Deretter tilsetter du kraft, fløte og Worcestersaus. La suppa putre på lav temperatur i ca. 10 minutter, rør i ny og ne.
Rør inn Crème fraîche, vent et minutt, så kjører du suppa jevn med en stavmikser. Sett tilbake på panna, lav temperatur.

Foto: EM

Resten av soppen stekes i en stekepanne. Ha litt olje i en varm panne, hiv i soppen. Når det begynner å frese tilsetter du en spiseskje smør og rører i soppen når smøret er smeltet. Vi liker soppen godt stekt!
Helt tilslutt strør du over litt salt, masse nykvernet pepper og evt. en god neve finhakkede urter (vi brukte persille fra hagen).

Servering:
Smak til suppa med salt, pepper og evt. en sprut sitronjuice.
Server i suppeskåler, topp med den stekte soppen og godt brød ved siden av. Vi hadde nystekte hvitløksbaguetter hentet i fryseren, det smakte utmerket.

Vintips:
Det beste er en kanskje en rik og fyldig hvitvin uten for mye eikepreg, f.eks. en hvit burgunder. Rødvin fra samme område er også godt. Men man kan også drikke tørr musserende vin, som Cremant de Bourgogne eller rett og slett Champagne!

Noen ekstra tips:
– Har du tørket sopp (kantarell eller steinsopp) kan du legge en god neve av disse i en skål med lunket vann i en times tid, og bruke kraften som erstatning for en del av kyllingkraften. Dette gir en enda mer intens soppsmak.
– Noen dråper trøffelolje gir suppa et luksuriøst preg.
– En spiseskje skikkelig god olivenolje som dryppes over smaker også veldig godt!

God appetitt!