Pixabay. Foto: Anelka
Del saken

Det er kjent at kostholdet fra Middelhavet gir betydelige helsemessige fordeler. Nå viser en ny studie at det også kan bidra til å bevare minne og tankeevne.

En analyse av en Global Burden of Disease studie, publisert i april i den medisinske journalen The Lancet, viser at en diett i middelhavsstil kan bidra til å bevare hukommelse og tenkningskapasiteter. Studien er den største av sitt slag.

«Kosthold er en viktig modifiserbar aktivitet som kan bidra til å bevare kognitiv funksjon i sent liv», sier Georgiou Tsivgoulis, studiens leder fra Universitetet i Alabama i Birmingham og Universitetet i Athen, Hellas, i en uttalelse.

Reduserer risikoen for flere alvorlige sykdommer

«Det er imidlertid bare en av flere viktige livsstilaktiviteter som kan spille en rolle. Trening, unngå fedme, ikke røyking av sigaretter og å ta medisiner for forhold som diabetes og hypertensjon er også viktig,» påpeker han.

Middelhavdiett inneholder mange ferske grønnsaker, sesongens frukt, nøtter, bønner, olivenolje, fisk rik på omega-3 fett, sitron, urter, fullkorn og til og med vin i moderasjon. Kostholdet er relativt lavt på rødt kjøtt, bearbeidet og hurtigmat, sukkerholdige bakverk og mettede og transfettstoffer, skriver United for Israel.

Hjertesykdom

Ytterligere studier har antydet at å spise Middelhavets diett kan redusere risikoen for hjertesykdom, kreft, Parkinsons og Alzheimers sykdommer. Studien fant at dietten spesielt hjelper hjernens funksjon for diabetikere.

Forbedrer kognitive funksjoner

En annen forfatter av studien, Josiemer Mattei, fra Harvard T.H. Chan skole for folkehelse i Boston, skriver i en epost til Reuters at en sunn middelhavsdiett hjelper til med å opprettholde kognitiv funksjon ved å redusere betennelse og oksidasjon i hjernen.

Forskerne tror at overflod av fullkorn og belgfrukter i Middelhavsdiett kan hjelpe til med å kontrollere blodsukkeret og forbedre kognitiv funksjon.

Diabetes

For diabetikere synes imidlertid Middelhavsdiett å gi et bredt spekter av forbedringer i hjernens helse. Diabetikere som brukte Middelhavsdiett hadde betydelige gevinster i kognitiv funksjon, ordgjenkjenning og klokketeknikkferdigheter, som de som ikke spiste på denne måten, ikke opplevde, skriver United With Israel.

Men hjernens helsemessige fordeler av dietten var begrenset til de som kunne kontrollere blodsukkernivået i begynnelsen av studien, og de som opplevde forbedringer i blodsukkerkontroll i løpet av studien. Hjernehelsefordel for de med dårlig kontrollert blodsukker eller de som hadde blodsukkernivåer som ble forverret i løpet av studien, viste ikke kognitiv forbedring.