Oslo 20210517. Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus hilser til folket fra balkongen på Slottet under 17. mai feiring på Slottsplassen i Oslo. På grunn av koronapandemien er det i år en annerledes feiring av nasjonaldagen. Foto: Lise Åserud / POOL / NTB.
Del saken

Under en annerledes 17. mai-feiring tok kongefamilien den sedvanlige turen ut på slottsbalkongen for å overvære nasjonaldagsmarkeringen.

Ifølge NTB, kom kongefamilien og kronprinsfamilien ut på slottsbalkongen 11.30 – med kongen gående ut først, med krykker. Kronprins Haakon og kong Harald hadde begge på seg svarte flosshatter.

Barnekor, skoleelever og Gardens drill og musikk var samlet i regnværet da kongefamilien kom ut på balkongen. Det var langt færre personer enn det vanligvis ville vært. Kun deltakere på markeringen var til stede, og publikum fikk ikke slippe inn på plassen.

Leder av 17. mai-komiteen i Oslo Rauand Ismail holdt en tale mens kongefamilien oppholdt seg på slottsbalkongen.

– Det er en ære å utbringe et leve for hans majestet kong Harald og den kongelige familien. Hipp, hipp, hipp, hurra, sa han.

Deretter var det duket for musikk fra Hans Majestet Kongens Garde. Også ordfører i Oslo, Marianne Borgen, og byrådsleder Raymond Johansen var samlet utenfor slottet.

Helene Kristina Blystad og Idun Sofie Torsdottir leste opp dikt, før Vilde Dahl Neraal sang «Before We Meet Again».

Markeringen ved Slottet ble avsluttet med at kongefamilien sang nasjonalsangen sammen med resten av landet klokken 12. Like etter satte kongefamilien seg i bilen for å kjøre rundt i Oslos gater. Kong Harald og dronning Sonja kjørte blant annet forbi Sagenehjemmet i Oslo.