Komiker Christer Torjussen på jobb, skjermdump fra YouTube
Del saken

Komiker og skilt tobarnsfar Christer Torjussen stiller spørsmålet: Skiller vi oss for lett?

Christer Torjussen er utdannet tekstforfatter ved Westerdals og stand up-komiker. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Komiprisen 2007 i klassen beste stand-up artist. Nå har han skrevet en interessant kronikk om skilsmisse, publisert av NRK Ytring.

Han innleder med å beskrive hvordan ekteskapet gir sosial status, trygghet og juridiske fordeler. Samtidig innrømmer han at mange føler et sosialt press for å holde ut i ekteskapet. Men allikevel havarerer omtrent 50 prosent av alle ekteskap, mens å sent som på 60-tallet ble bare 3 av 1000 ekteskap oppløst. Torjussen skriver:

– Før i tiden hadde man ikke det helt store utvalget. Kanskje giftet man seg med jenta på nabogården. Der de sosiale utfoldelsene begrenset seg selv både geografisk og økonomisk, kan man i dag treffe tusenvis av mennesker online.

– Det moralske aspektet over å ta ut skilsmisse er en saga blott. Vi har ikke lenger et presteskap som dømmer oss for å være syndefulle skjøger og horebukker som ikke klarer å leve sammen som rette ektefolk.

– Urovekkende mange ekteskap ryker når man befinner seg i den såkalte 5-6-årskneika. Når man har kavet seg gjennom småbarnsfasen.

Les også: Skilsmisse har store psykologiske konsekvenser for menn

Ta signalene

Torjussen mener man må ta signalene fra partneren tidligere, og han tror man må bruke mer tid på å pleie ekteskapet, snakke med hverandre, bedrive teambuilding. Kanskje ikke være så hårsåre, og heller tåle en feide innimellom. Som siste utvei anbefaler han parterapi, helst før man har kjørt utenfor stupet.

Han oppsummerer:

– Sett av tid til hverandre. Vær engasjert og si noe pent til partneren din hver dag. Legg dere samtidig når det er mulig. Kjøp blomster helt uten grunn. Snakk sammen. Sett ord på hva dere savner i forholdet. Se hverandre.

Lykke til.