Kometen 2I / Borisov, sett av Hubble-romteleskopet, 12. oktober 2019. Foto: NASA, ESA, D. Jewitt (UCLA) via AP.
Del saken

Komet 2I / Borisov har mye til felles med kometer fra vårt eget solsystem. Det kan være et tegn på at den fremmede kometen vil brenne opp når den nærmer seg solen.

I september kunngjorde astronomer funnet av den første interstellare kometen kjent for å ha besøkt solsystemet vårt – døpt 2I / Borisov etter sin ukrainske oppdager.

Ved å se på Borisovs bevegelse, lysstyrke og kjemiske komposisjon, har forskere funnet ut at den ikke er så forskjellig fra kometer i vårt eget solsystem, som kan bety et dramatisk show når den nærmer seg solen.

Dette rapporterer Discover Magazine.

Les også: Harvard-forskere: Sigarformet objekt kan ha vært utenomjordisk romskip

Unik studiemulighet

Å studere Borisov i det den nærmer seg solen kan hjelpe astronomer med å bedre forstå kometens kjemiske sammensetning.

Når en komet varmes opp, frigjør den gasser, som kan øke lysstyrken. Ulike gasser frigjøres ved forskjellige temperaturer, så ved å se på endringer i lysstyrken ved forskjellige avstander fra solen, kan astronomer få en grov ide om hva den langtreisende kometen er laget av.

– Vi liker å tenke på kometer som de primitive restene fra planetdannelse. Når vi studerer våre egne kometer, prøver vi å forstå fysikken og kjemien som skjedde tidlig i dannelsen av solsystemet, sier Adam McKay, astronom ved NASAs Goddard Space Flight Center.

– Den interstellare kometen kan forhåpentligvis hjelpe oss til å forstå om det er de samme prosessene som skjer tidlig i dannelsen av andre planetariske systemer, konkluderer han.