Sebastian Engh anretter deilig mat på Curtisen i Halden. Promo-bilde fra Visit Norway
Del saken

NRK har en flott artikkel om Sebastian Engh som kom til Norge som 24-åring, og raskt forsto at hans utdannelse ikke hadde noen verdi i det hye hjemlandet. I stedet for å sutre omskolerte han seg til kokk, og ble en av Norges beste.

Kjærligheten førte ham til Norge, og språket lærte han seg raskt:
– Jeg tenkte jeg måtte lære norsk for å vise hvor inderlig jeg ville lære landet og nordmenn å kjenne. Hvorfor skulle de ikke sette pris på en innvandrer som virkelig vil lære språket?

Det første han lærte var å snakke om været, med setningen «Jeg liker å gå på tur».
– Vet du hva det første man lærer på thai er? Det er «Har du spist?»

Blomkålsuppe

Gjertruds kremete blomkålsuppe ga Sebastian ideen om at han skulle bli kokk.
– Det var en så utrolig smak. Jeg skjønte ikke hvordan det var mulig. Hun som hadde laget den heter Gjertrud, og er fortsatt kokk. Hver gang jeg treffer henne sier jeg at blomkålsuppa hennes var det som satte meg på kursen av der jeg er nå.

Etter å ha gått gradene fra Dickens, via Oro og Bagatelle, og med treningsopphold hos Heston Blumenthal og The Fat Duck, driver han nå Curtisen i Halden, som var hjertebarnet til mentoren Kurt Øraas. Han elsker Halden, og byen gjengjelder kjærligheten til den energiske og ambisiøse kokken.

Kurt Sverre Øraas, daglig leder og eier av vertshuset Curtisen døde i desember 2012. Noen timer senere var Sebastian på jobb i full restaurant. Foto: Berit Roald / Scanpix

Kurt Øraas døde 6. desember 2012, bare timer før julebordsgjestene skulle sette seg til bords. Kurt ble bare 51 år gammel

Restauranten var fullbooket. Det var ikke tid til å sørge

– Jeg ble thailender – jeg viste ikke følelser. Jeg gråt ikke. Alle andre gråt. Jeg var en kald jævel.

Curtisen gikk konkurs i 2015 etter at Sebastian tok permisjon for å bl.a. jobbe som ambassadekokk. Nå er restauranten gjenåpnet ved hjelp av lokale næringslivtopper. Sebastian styrer over grytene. Hvis du er i Halden, og er sulten, så har du herved fått en anbefaling.