Victoria Bateman stilte i nettoen på Good Morning Britain 12. februar. Hun bruker sin nakne kropp i kampen mot Brexit. PHOTO BY KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK (10102244C)
Del saken

Victoria Bateman, økonom ved universitetet i Cambridge, bruker sin nakne kropp i kampen mot Brexit.

I en performance hun kaller Brexit – The Naked Truth, gir hun publikum muligheten til å signere kroppen hennes, og på den måten skape en levende anti-Brexit manifestasjon. Inside Higher Ed har historien.

– Frihet er grunnlaget både for min motstand mot Brexit og min feministiske aktivisme, sier Bateman. Hun mener nøkkelen til økonomisk vekst er «et fritt, tolerant og åpent samfunn», og Brexit står for det motsatte:

– De som stemte for Brexit stemte for et samfunn som ikke ønsker migranter velkommen, noe som kan være svært skadelig for økonomien (…) Dette handler også om feminisme, for svakere økonomi kan føre til kutt i barnehager og sosiale ordninger.

Latterliggjort og hetset

Bateman sier hun har møtt mye hat online, men også i det virkelige liv har hun opplevd latterliggjøring og kritikk, som da hun protesterte naken mot sexisme i økonomien på en konferanse i fjor. Mange kvinner har uttrykt at å bruke kroppen som en protest ikke tjener kvinner, ifølge Bateman.

– Jeg er veldig uenig. Kvinnekroppen er slagmarken i vår tidsalder. Det handler om retten til prevensjon, sexarbeideres rettigheter og burkaforbud.

For Bateman handler feminisme om min kropp, mitt valg. Og spørsmålet er ikke hvorfor hun skal bruke sin nakne kropp, det relevante spørsmålet er: Hvorfor skal man ikke kunne bruke sin nakne kropp?

Her et kort intervju med den nakne økonomen: