Del saken

«Vasektomi er et kirurgisk inngrep hvor et stykke av sædlederen hos et mannlig pattedyr kuttes for å oppnå sterilisering.»

Slik beskriver wikipedia inngrepet som på godt norsk kalles å «klippe strengen». I The Guardian tar Felicity Hannah til orde for at flere menn bør «klippe strengen», for å markere hvos stor sympati de har med feminismen. Som hun skriver:

– Vasektomi har plutselig blitt upopulært, men i et heteroseksuellt forhold er det et feministisk standpunkt for en mann.

Da deler man byrdene når det gjelder fødselskontroll, mener Hannah. Men hun har ikke klart å overbevise sin egen ektemann. Til tross for at det bare handler om «en prosedyre på femten minutter, med bedøvelse.»

Mannen hennes nekter, og henviser til hva som skjedde med hunden deres da han ble sterilisert.

Prevensjon var et viktig element i kvinnefrigjøringen, påpeker Hannah. Hvorfor bidrar ikke menn ved rett og slett å sterilisere seg?

Vel: Nok en gang glemmer en feminist at det finnes noe slikt som heter biologi, evolusjon og gener. Dette er avanserte begreper for en som fokuserer på gender studies, men allikevel:

Man kan ikke sammenligne bruk av kondom eller P-piller med de facto sterilisering.

Dessuten: Fødselskontrollen varer jo nå snart i ni måneder. Hva er problemet?

Les også: Abortdebatten blir stadig mer polarisert

Forøvrig, jeg vet hva jeg snakker om. For jeg har faktisk gjennomført denne operasjonen. Nå har jeg passert 50 år, og jeg har to flotte gutter, så det var ikke noe stort offer.

Men det handlet ikke om 15 minutter med bedøvelse. Med litt uflaks kan man oppleve et år med plager og smerter, slik jeg gjorde.

De aller fleste er heldigere enn meg, men uansett: Det er en nokså stor avgjørelse å ta. Og jeg kan love at jeg ikke gjorde det for å fremstå som en feminist.

Da ville jeg heller ha kuttet av hodet.