Del saken

Dette er en rett som er enkel å lage, og som ikke krever så mye arbeid. Men du trenger god tid, så derfor passer dette ypperlig som søndagsmiddag.

Du trenger:
1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog (gjerne med bein, vekt uten bein)
3 gulrøtter
1/2 kålrot
1/2 sellerirot
1 purreløk

Løksaus:
2 ss smør
1 liten løk, finhakket
1 ss hvetemel
2 ss eddik (7 %)
4 dl kraft fra kjøttet
2 ts sukker
2 ss Crème Fraîche
Evt. persille

Tilberedning:
Del kjøttet i grove stykker, salte og pepre. Legg oppi bein også hvis du har.
Legg i en god kjele med kaldt vann. Kok opp mens du skummer av, deretter la det putre på lav temperatur til kjøttet er mørt, dette kan ta 4-5 timer.

Kutt grønnsakene i nokså grove biter. Når kjøttet nærmer seg mørt har du i grønnsakene og lar de koke med den siste timen. Ta samtidig ut evt. bein.

Løksaus:
Smelt smøret i en sausekjele, ha i løken og la den surre på middels temperatur til den blir myk og blank. Tilsett eddik og sukker, bland godt sammen.
Rør inn hvetemel, pass på at det blir helt blandet inn. Deretter sper du med kokekraft fra kjøttet, litt og litt. Sausen skal ha en nokså tykk konsistens.

Smak til med salt, pepper evt. mer eddik. Rett før servering pisker du inn Crème Fraîche og evt. en neve finhakket persille.

Servering:
Tradisjonelt tar man kjøttet ut av suppa, og skjærer i fine skiver. Så serverer man suppe som forrett, og kjøttet som hovedrett med kokte poteter og løksaus.

Vi pleier bare å servere alt samtidig, slik at det blir en mellomting mellom gryterett og suppe. Det blir mindre oppvask og gjør det hele enklere, men selvsagt litt mindre elegant.

God appetitt!