Michael Krohn, låtskriver for Kjøtt og senere frontfigur i Raga Rockers. En legende i norsk musikk. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Del saken

Kjøtt eksisterte i noen få år fra rundt 1979-1981. Det var Norges første «punkeband» selv om det høres ganske snilt ut nesten 40 år etter.

Jeg var stor fan, og min mor ble nokså sjokkert når hun hørte tekstlinjer som:

Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer
Nå skal jeg sladre til pappa
Mor driver hor mens far er på kontor
Det er en orgie på gang nedi trappa

Norsk musikk har levert oss mange gleder, jeg vil stikke innom mine favoritter (som er sterkt preget av min alder og musikalske smak). Men Kjøtt var det første norske bandet som fanget min interesse.

De ga bl.a. ut en EP (en slags forkortet LP, spør bestefar) ved navn Kjøtt i 1980. Det er nesten skremmende hvor godt disse låtene holder seg.

Det må også nevnes at trommeslageren Michael Krohn etter hvert trakk seg ut av gruppa etter kunstnerisk uenighet med frontfigur Helge Gaarder. Krohn dannet deretter en av de virkelig store i norsk rock: Raga Rockers.

Jeg velger å legge ut en lydfil av Mannen på taket. Det er ingen levende bilder med god nok kvalitet, og musikken må være i sentrum. Den er aktuell nå i etterkant av ny oppmerksomhet rundt 22. juli. Teksten er enkel og brutal:

Massemorderen smilte til pressen
Når han ble dømt
For noen uker siden var han et null
I dag er han berømt

Han lå på et tak, og skjøt i ro og mak
Alle barna som kom fra skolen
Han ville ha et kick, og det tror jeg nok han fikk
Når han satt i den elektriske stolen – allright

Øverst en lydfil av den originale låten av Kjøtt. Nedenfor en moderne (men fengende) hippie-variant fra noen frikete jenter på Lademoen i Trondhjem, som viser at Kjøtt lever!