Indy Mellink, til høyre, spiller med sin kjønnsnøytrale kortstokk. Fotomontasje: REUTERS/Eva Plevier
Del saken

Hollandske Indy Mellink er 23 år gammel og studerer psykologi, hun stilte seg spørsmålet: «Hvorfor er en konge mer verdt enn en dronning i et kortspill?».

Hun gikk til det skritt å designe en kjønnsnøytral kortstokk. Den var tidsriktig, og brøt med en årelang tradisjon, der der kort med bilde av menn har høyere rang, og gir mer poeng enn kvinner.

– Når vi har dette hierarkiet, hvor kongen er mer verdt enn dronningen, vil denne diskrete formen for forskjellsbehandling påvirke mennesker i deres daglige liv. Det er en annen måte å si dette på: Hei, du er av mindre betydning. Selv mindre forskjellsbehandling som dette spiller en stor rolle, sier hun til Reuters.

Les også: Skoler i Frankrike avskaffer begrepene «mor og far»

På de oppdaterte kjønnsnøytrale kortene er kongen blitt byttet ut med gull, dronningen med sølv og knekten med bronse. Interessen for tidsriktige kort har vært stor, den 23 år gamle studenten har i løpet av få måneder solgt hele 1500 kortstokker, til blant annet kunder i Tyskland, Belgia, USA og Frankrike, skriver Nettavisen.

Men gamle menn uttaler seg negativt til psykologistudentens oppdatering av kortstokken.

– Jeg har spilt bridge i 36 år, og jeg har aldri hørt om noen som mener at dronningen og knekten er mindre verdt enn kongen. Aldri!, sier Hans Kelder, medlem av den nederlandske bridgeforening.

By i USA innfører kjønnsnøytralt språk