Cannes-juryens første latinamerikanske leder Alejandro González Iñárritu sammen med det yngste jurymedlemmet noensinne, Elle Fanning, poserer for fotografene under filmfestivalen i Cannes tirsdag. Foto: AP / Vianney Le Caer / Invision / NTB scanpix
Del saken

Cannes-festivalens første latinamerikanske juryformann, Oscar-vinner Alejandro Iñárritu, brukte den røde løperen til å kritisere Trumps grensemur mot Mexico.

– Murer er skumle og farlige og rammer de aller fattigste, de som risikerer sine liv for å flykte fra vold, voldtekter og andre grusomheter, sa Iñárritu, som er juryformann under den 72. filmfestivalen i Cannes som startet tirsdag.

Iñárritu har blant annet vunnet Oscar for beste regi for filmene «The Revenant» og «Birdman».

– Det er menn som styrer med sinne og løgner. De manipulerer mennesker som ikke vet noe. Vi vet hvordan denne historien ender hvis vi fortsetter med dette, sa han videre.

Skuespillerinnen Frederique Bel ved den 72. internasjonale filmfestivalen, Cannes, Sør-Frankrike. (AP Foto/Petros Giannakouris)
Vil bedre kjønnsbalansen

Under fjorårets festival demonstrerte en rekke kvinnelige skuespillere mot den ujevne kjønnsbalansen i hovedkonkurransen ved festivalen.

Kunstnerisk leder Thierry Frémaux lovte da en mer transparent utvelgelsesprosess i festivalen og en bedre kjønnsbalanse i festivalens styre.

I årets festival er fire kvinnelige regissører med i hovedkonkurransen, noe som er like mye som toppåret 2011. For første gang har Cannes utlevert kjønnsbaserte statistikker for innsendte bidrag og utvelgelsene.

Cannes-festivalen har fått kritikk for ikke å utvikle seg raskt nok og Frémaux skrøt tirsdag av kvinneandelen i festivalen.

– Jeg gleder meg til den tiden kommer hvor vi ikke må si «kvinnelige regissører» og «som kvinne», sa jurymedlem og regissør Kelly Riechart.

Zombiefilm, Hollywood-drap og Maradona

Men film sto likevel i hovedsetet da spanske Javier Bardem og fransk-britiske Charlotte Gainsbourg erklærte den tolv dager lange film-maratonen for åpnet tirsdag kveld.

Jim Jarmusch’ zombiefilm «The Dead Don’t Die» med blant andre Adam Driver, Selena Gomez og Tom Waitz på rollelista var første film ut under festivalen. Den beskrives som en horrorfilm med politisk brodd.

Den argentinske fotballspilleren Diego Maradonas liv skal også vises for festivalpublikummet. Dokumentarfilmskaper Asif Kapadia, som vant Oscar for sin dokumentar «Amy» om den avdøde artisten Amy Winehouse, står bak.

En av filmene det er knyttet svært store forventninger til, er Quentin Tarantinos «Once Upon a Time i Hollywood». Filmen er satt til Los Angeles i 1969 og tar for seg både filmindustrien og kultlederen Charles Manson. Hans følgere drepte blant andre skuespiller Sharon Tate, som i Taratinos film spilles av Margot Robbie.

Yngste jurymedlem noensinne

Årets jury består for øvrig av den italienske filmskaperen Alice Rohrwacher, greske Giorgos Lanthimos, polske Pawel Pawlikowski, franske Enki Bilal og Robin Campillo, skuespiller og regissør Maimouna N’Diaye fra Senegal og den amerikanske skuespilleren Elle Fanning.

Fanning er med sine 21 år det yngste jurymedlemmet i Cannes noensinne.