Foto: Wartski jewellers London.
Del saken

Ringen er to tusen år gammel, den er i blå safir og viser et ansikt av en kvinne. De antar at den har tilhørt Caligula og kvinnen som er inngravert er hans fjerde kone Milonia Caesonia.

Han behandlet henne nedverdigende og hun måtte paradere naken foran hans venner. Han truet med å drepe henne, torturere henne, men Caesonia ble han trofast og ba på sine knær om å bli drept sammen med Caligula.

Ringen er hovedattraksjonen i en utstilling med mer enn hundre inngraverte edelstener på Wartski jewellers i London, skriver Daily Mail.

Keiser Caligula, eller Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (født 12, død 41 e.Kr.) var den tredje keiseren av Romerriket, han regjerte i fire år fra 37 etter Kristus til han ble drept av sine egne livvakter i år 41.

Photo by Alfredo Dagli Orti/

Caligula har i ettertid blitt kalt gal, veldig gal. Men hvor mye som er sant er uvisst

Da Julius Cæsar forsøkte å kuppe makten og gjøre seg selv til enehersker ble han stukket ned, og det til og med av sin sønn Brutus. Så kom det en strid mellom Cæsars nevø Octavian og vennen Antonius sammen med Cæsars gamle venninne Kleopatra.

Octavian vant, han ble Roms første keiser og tok navnet Augustus. Etter hans død tok stesønnen Tiberius over, han ble en brutal despot på sine eldre dager. Det påstås at Caligula drepte han med puten da han lå for døden og utropte seg selv til keiser. Egentlig var det barnebarnet Gemellicus som skulle arve tronen, men han var enda ung og Caligula fikk han drept.

Så holdt han en forsonlige tale i senatet og ble hyllet. Folk ønsket seg en rettskaffen keiser og så et håp i Caligula. Men det gikk ikke lenge før han viste sitt sanne jeg. Han giftet seg med sin egen søster Drusilla og da bestemoren protesterte, svarte han, «jeg ser frem til at du tar farvel med livet.» Da hun gjorde det, så fant han det svært underholdende å si det til folk. Men etterhvert gikk han lei av brå død, og begynte å like langsom død, slik at folk skulle føle at de døde.

Beretningene om han beskriver en mann som åpenbart var sinnssyk

Han så på seg selv som en gud og krevde at folk skulle tilbe han, så bygde han et tempel for hesten sin og etterpå utnevnte han hesten til konsul. Brått kunne han le under en bankett og da gjestene hans ville vite hva keiseren fant så underholdende, da kunne han svare, «hvis jeg knipser så mister dere alle hodet.»

Caesonia var hverken pen eller ung, hun hadde tre barn med en annen mann. Men hun var trofast til Caligula, selv om han truet henne med kniven eller klemte inn halsen, eller tvang henne til marsjere naken foran soldatene eller venneflokken.

Han behandlet henne rett og slett dårlig, men likevel forble hun ved hans side. Da de drepte Caligula, gikk Caesonia ned på knærne, løste opp i halsen og pekte hvor de skulle stikke henne med kniven.