Foto: Jordan Strauss/Invision/AP
Del saken

Artisten Katy Perrys skomerke har blitt gjenstand for sterk kritikk de siste dagene. I sosiale medier blir Perry beskyldt for rasisme. 

Flere kritikere av skomerket har trukket paralleller til såkalt «blackface», som er et begrep som betegner det å male ansiktet svart for å portrettere mørkhudede. En slippers og en sandal i Katy Perrys kolleksjon skal angivelig gi assosiasjoner til dette fenomenet. Det rapporterer Minmote.

Skoene har to øyne, gullnese og røde lepper. Slippersene selges i beige og svart, og sandalene er tilgjengelige i gull og svart. Skoene koster 129 dollar, eller om lag 1120 norske kroner. 

Nå skal de svarte skoene ha blitt trukket fra markedet, etter omfattende kritikk i sosiale medier om at de minner om såkalt «blackface». 

– Jeg ble lei meg da jeg ble oppmerksom på at de ble sammenlignet med smertefulle bilder som kan minne som «blackface». Vår intensjon var aldri å skape noe form for smerte. Vi har fjernet skoene umiddelbart, sier Katy Perry i en uttalelse ifølge magasinet PEOPLE.

Rasismehysteri

Andre mener imidlertid at kritikken er altfor drøy.

– Skoene dine er ikke «blackface»! Faktisk så minner de meg om smilefjes-slippers. Hvis du har noen ekstra tar jeg gjerne et par i begge farger, skriver en Twitter-bruker. 

Dette er ingen isolert hendelse. Den siste tiden har flere luksusmerker blitt kritisert for plagg og tilbehør som enkelte mener ligner «blackface».

Da Prada lanserte nøkkelringer med aper i svart med store lepper, ble de nødt til å legge seg flate etter en storm av kritikk. Nylig trakk italienske Gucci også en genser fra markedet etter anklager om rasisme.