Lege Kaved Rashidi mener vi blir syke av å bekymre oss over helsen. Skjermdump NRK
Del saken

Nordmenn har aldri vært friskere. Likevel bruker vi mer tid og penger enn noen gang på å bli enda sunnere. Tenk på alt du gjør for å holde deg frisk.

Dette har allmennlege og TV2-ekspert Kaved Rashidi skrevet en bok om. I «Kanskje du er frisk?» tar han et oppgjør med sjamaner, healere og en alternativ milliardindustri som skor seg på vår helseangst. Mediene får også kritikk.

Dagbladet ga boken en god anmeldelse 2. februar:

Vi har flere diagnoser, bruker flere medisiner og mottar langt flere behandlinger enn før. Legg til at vi også sammenliknet med våre naboland er til dels sykelig opptatt av god helse – og lammet av det som kalles helsefrykt.

Det er nettopp denne helsefrykten alternativbransjen er mestre i å utnytte, skriver allmennlege og TV 2-ekspert Kaveh Rashidi i «Kanskje du er frisk».

Det er en innholdsrik, saklig, oversiktlig og lettlest bok om «alt det syke vi gjør for helsa vår».

KK har intervjuet forfatteren:

– Som fastlege og som legevakt-lege møter jeg rundt 4000-5000 pasienter i året. Og jeg ser en god del helseangst og mye verste fall-tenkning, forteller Rashidi.

Hva er oppskriften?

– Oppskriften på hva du kan gjøre for et friskest mulig liv gir jeg i grunnen helt i starten av boka, sier Rashidi og nevner ti punkter alle nordmenn kjenner til fra før, som er:

  • Stumpe røyken.
  • Spise variert og ikke drikke for mye alkohol.
  • Være i aktivitet i minst tretti minutter om dagen.
  • Etablere nære relasjoner, og verne dem du elsker.
  • Følge vaksinasjonsprogrammet.
  • Beskytte seg mot sol, og smittsomme sykdommer.
  • Utfordre hjernen og lære noe nytt.
  • Gjøre mindre av det som stresser oss.
  • Gå til fastlegen om noe plager deg eller endrer seg i kroppen, følge nasjonale screeningprogrammer mot kreft.
  • Høre på rådene fra helsepersonell framfor alternative behandlere, medier, venner og selgere.

Rashidi oppfordrer oss til å droppe helseangsten, og ikke kaste bort penger på behandlinger som lover noe de ikke kan holde. Han mener vi bør oppsøke lege når vi føler noe er galt, og er kritisk til årlige helsesjekker:

– Hadde det vært så enkelt at vi kunne foreta en slags EU-kontroll på kroppen, så hadde vi gjort det. Men sannheten er det gir et øyeblikksbilde av helsa di. I praksis vil jeg si det gir en falsk trygghet, for alle tester må tas med omhu, sier Rashidi.

– Sannheten er at å leve er risikofylt. Vi som individer trenger å lære oss å leve med den erkjennelsen.

– Så hvis vi som befolkning er friskere enn vi tror – hvorfor føler vi oss ikke så friske som vi er?

– Det handler nok mye om at vi drukner i informasjon og ulike helseråd fra veldig mange ulike steder, i tillegg til at man kanskje har for høye krav til hvor frisk og sprek man skal føle seg til enhver tid, sier Rashidi.